DANAS PO ČETVRTFINALE

Bilić preko Talijana – od prijemnog do doktorata

14.06.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija večeras od 18 sati igra svoju drugu utakmicu na ovom Euru. Suparnici Bilić-boysima su Talijani, protiv kojih bi naš 'izbornik na odlasku' mogao napisati 'doktorat'. Preko 'azzura' Bilić je pisao prijamni, debitiravši u Livornu pobjedom 2:0, a sada bi Hrvatsku, mimo svih očekivanja, mogao odvesti u drugi krug. Nakon nesretnog ispadanja od Turaka u četvrtfinalu prošlog Eura, ovo bi mu bila velika nagrada, jer osporavali su ga mnogi, a sada je na korak do novog čuda

Hrvatska nogometna reprezentacija u prvom je kolu, uz vrlo dobru igru, svladala Irsku s 3:1, te si stvorila vrlo dobre temelje za prolazak u drugi krug. Našima je na ruku išao i remi Italije i Španjolske, koji nas je stavio u povlašteni položaj. No da prva pobjeda može ostati i jedina, to jest da ništa ne garantira, svjesni su i igrači.

Ne slavimo ništa, a ne slave ni naši najbliži jer znamo da još uvijek ništa nismo napravili', rekao je prije dva dana Mario Mandžukić. Igrači su, dakle, na 'zemlji', ali i puni samopouzdanja. A samo takvi mogu napraviti ono što je malo hrvatskih navijača očekivalo – prolazak u drugi krug.

'Imamo dvije meč lopte, ali već protiv Italije razmišljat ćemo kako iskoristiti prvu, ova druga kao da ne postoji. Rekao sam prije Irske, za pobjedu moramo odigrati odličnu utakmicu, ali ako želimo pobijediti Italiju, ona mora biti najbolja ako želimo pobijediti Italiju, dečki moraju odigrati svoju najveću partiju u životu. Gledajući igrače protiv Irske, pa i u proteklih tri tjedna, zatim kroz kvalifikacije, pa i zadnjih pet, šest godina, siguran sam da mi to možemo napraviti', rekao je Slaven Bilić.

Tradicija i međusobni omjer na strani su Hrvatske, u tri službene utakmice, dvije kvalifikacijske za Euro u Engleskoj te jednoj na SP-u u Japanu, Hrvatska je dva puta slavila te jednom remizirala. Ove su dvije reprezentacije odigrale i tri prijateljske utakmice, u kojima je omjer 1-1-1.

'Tradicija u ovom slučaju uopće nije bitna. Istina, drago mi je da je na našoj strani, no to ništa ne znači. Baš kao ni naša pobjeda u zadnjoj utakmici, jer ovo je nova Italija', zaključio je Bilić, Iako sastav nije želio priopćiti, na upit misli mi mijenjati nešto u veznom redu tek je odgovorio.

'Talijanski vezni red možda nije kvalitetan kao španjolski, no sasvim sigurno je raznovrsniji. To može, ali ne mora značiti ikakve promjene u našem srednjem redu. Važnije je da mi odigramo kao protiv Irske, morao biti još homogeniji te da ih zatvorimo na 30-ak metara od našeg gola.'


Dakle, s obzirom na to da se može iščitati kako neće mijenjati sastav, za očekivati je da će Bilić na teren poslati istu postavu kao i protiv Irske, a to je izgledalo ovako: PletikosaSrna, Ćorluka, Schildenfeld, StrinićRakitić, Vukojević, Modrić, PerišićMandžukić, Jelavić

I jedino što im možemo poručiti jest – sretno, dečki!