(NE)REALNE AMBICIJE

BiH traži pomorski koridor do Visa

23.03.2009 u 09:24

Bionic
Reading

Profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Sarajevo i član Pomorskog društva BiH dr. Ibrahim Bušatlija smatra da konačno treba riješiti razgraničenje BiH s Hrvatskom na moru, napomenuvši da ta zemlja ima pravo na vodni koridor sve do otoka Vis

Bušatlija smatra da je pomorska granica uz autocestu i izgradnju luku u Neumu stvar od posebnog nacionalnog značaja za tu zemlju.

Prema inicijativi Pomorskog društva BiH, autocesta kroz BiH bi se gradila na lijevoj strani Neretve, piše Dnevni Avaz, a na granici s Hrvatskom južna kontaktna točka koridora bio bi lokalitet Brestica u neumskom zaleđu. Na ovaj način bi, kako je zamišljeno, luka Ploče bila povezena najkraćim putem i s hrvatske strane s koridorom 5c.

'Sastavni dio projekta koridora 5c koji se proteže od Baltika, preko Mađarske i Hrvatske, treba svakako biti izgradnja luke u Neumu. Ona bi se izgradila s bosanskohercegovačke strane poluotoka Kleka, na području koje nije urbanizirano. Tu je dubina od 25 do 30 metara. Mi smo imali razgovore s američkim dužnosnicima prošle godine, koji su u neumskom zaljevu bili s ratnim brodom Roosevelt. Snimali su teren i ocijenili da je to područje optimalno za izgradnju luke. Saznali smo i da su oni zainteresirani da izgrade luku na poluotoku Klek', otkriva profesor Bušatlija.