ZABRINUTOST U SARAJEVU

BiH prosvjedovala zbog makedonske poštanske marke s kartom NDH

09.05.2020 u 23:46

Bionic
Reading

Ministarstvo vanjskih poslova BiH uputilo je u subotu prosvjednu notu veleposlaniku Sjeverne Makedonije u Sarajevu zbog toga što je makedonska pošta objavila poštansku marku s kartom Nezavisne države Hrvatske (NDH) u čijem je sastavu i današnja BiH.

"Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izražava zabrinutost povodom promocije poštanske marke s kartom ustaške tvorevine Nezavisne države Hrvatske (NDH) na kojoj je, između ostalih, uključen i teritorij nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine. Ministarstvo iskazuje nadu da se radi o nenamjernom propustu Pošta Sjeverne Makedonije koji će oštro osuditi i Vlada Republike Sjeverne Makedonije", stoji u priopćenju.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH ukazali su na posebnu težinu ovog čina jer dolazi na dan obilježavanja 75. godišnjice pobjede nad fašizmom i Dana Europe no pozitivnom vide ispriku koju su Pošte Sjeverne Makedonije uputile radi, kako navode, nenamjerne greške, te na njihovu odluku o povlačenju sporne poštanske marke iz optjecaja "kojom su probudili duhove prošlosti koji su na ovom prostoru uzrokovali stradanja stotina tisuća nedužnih žrtava pod ustaškim režimom".

Ministarstvo je izrazilo nadu da ovaj događaj kojega tumače kao pokušaj revizije povijesnih činjenica neće utjecati na izrazito dobre i razvijene bilateralne odnosa sa Sjevernom Makeodnijom.

Makedonska pošta se tijekom dana ispričala zbog "nenamjerne greške i tehničkih propusta pri objavljivanju prigodne poštanske marke iz serije 'Sjeverna Makedonija u EU' čiji je cilj obilježavanje predsjedavanja Hrvatske Unijom".

"Na tu poštansku marku postavljena je pogrešna karta Republike Hrvatske i drugih zemalja regije i zbog toga se cijela tiraža od 6000 maraka odmah povlači iz uporabe", naveli su u pojašnjenju.

Nešto ranije, i Srbija je uručila prosvjednu notu otpravniku poslova veleposlanstva Sjeverne Makedonije u Beogradu, naglasivši da se radi o "pokušaju povijesnog revizionizma" koji "grubo narušava" bilateralne odnose Srbije i Sjeverne Makedonije i suradnju i stabilnost čitave regije.