pušiona

BiH gubi 200 milijuna eura prihoda zbog ilegalnog duhana i cigareta

06.03.2024 u 15:02

Bionic
Reading

Bosna i Hercegovina godišnje gubi oko 200 milijuna eura godišnje zbog ilegalnog duhanskog tržišta koje se uglavnom odnosi na uporabu rezanoga duhana i cigareta koje se ilegalno uvoze s Kosova, pokazalo je istraživanje IPSOS-a provedeno među korisnicima duhana

Prema rezultatima tog istraživanja koje su objavile Nezavisne novine, unatoč velikom broju akcija koje provode policijske agencije i tužiteljstva, oko 35 posto duhanskoga tržišta u toj zemlji je ilegalno.

"Ilegalna potrošnja duhanskih proizvoda danas u Bosni i Hercegovini dostiže visokih 35 posto. Ono što posebno zabrinjava je to da su šverceri pronašli nove kanale distribucije, a ilegalne cigarete iz Kosova ili bez poreznih markica postaju sve uobičajenije na tržištu BiH", rekao je ekonomski analitičar Faruk Hadžić.

IPSOS-ovo istraživanje pokazalo je kako je tijekom prošle godine ukupna potrošnja ilegalnog rezanog duhana iznosila 2.019 tona. Zbog toga BiH godišnje gubi oko 400 milijuna maraka (oko 200 milijuna eura) prihoda, što je ekvivalentno polovini novca potrebnog za izgradnju najdužeg, 11 kilometara dugog tunela na autocesti koridora Vc kroz planinu Prenj, koji treba povezati Hercegovinu s Bosnom.

Ekonomski analitičar upozorio je kako je uz ilegalni rezani duhan sve učestalija i pojava cigareta s poreznom markicom s Kosova ili cigarete bez porezne markice.