PREDSJEDNIČKI IZBORI

Biden: Trumpovo ponašanje u debati je 'nacionalna sramota'

30.09.2020 u 22:15

Bionic
Reading

Demokratski kandidat za Bijelu kuću Joe Biden rekao je u srijedu da je ponašanje Donalda Trumpa u prvoj, kaotičnoj, debati za američke predsjedničke izbore 3. studenog "nacionalna sramota"

"Možda to ne bih trebao reći, ali ponašanje predsjednika Sjedinjenih Država je nacionalna sramota", rekao je bivši američki potpredsjednik na predizbornom skupu u Allianceu, u Ohiju.

"Ne samo da neprestano napada mene i moju obitelj, nego se obrušio i na moderatora debate", rekao je.

Demokratski kandidat za Bijelu kuću nastavio je u srijedu kampanju putujući vlakom kroz Ohio i Pennsylvaniju, industrijska područja, odakle potječe (Scranton).

  • +19
Trump vs. Biden Izvor: Profimedia / Autor: olivier DOULIERY / AFP / Profimedia

Upitan što misli o tome da je američki predsjednik u debati još jednom odbio osuditi bjelačke rasiste, Joe Biden je dodao pred novinarima: "Moja poruka Ponosnim momcima i svim skupinama bjelačkih rasista je 'prestanite'. To nam nije slično. To ne predstavlja nas Amerikance".

Bivši potpredsjednik Baracka Obame pozvao je usto Amerikance da izađu na izbore 3. studenog: "Glasujte kako vam se čini najzgodnije, ali glasujte".

Povjerenstvo koje organizira izborne debate u SAD-u objavilo je u srijedu da će uvesti dodatne mjere kako bi se "očuvao red" na idućim televizijskim sučeljavanjima, dan nakon kaotične debate u kojoj su sudjelovali Joe Biden i Donald Trump.

"Sinoćnja debata je pokazala da se format budućih debata mora dodatno strukturirati kako bi osigurali uređenije rasprave o temama", navodi se u priopćenju tog neovisnog tijela.

Trideset pet dana prije predsjedničkih izbora, Donald Trump i Joe Biden razmjenjivali su pred milijunima Amerikanaca uvrede, poruge i osobne napade a da ih moderator nije mogao spriječiti da upadaju jedan drugome u riječ.

Povjerenstvo "želi uvesti dodatne instrumente kako bi se očuvao red do sljedećih debata", 15. i 22. listopada, dodalo je.

Idući tjedan će potpredsjednici dvojice kandidata, potpredsjednik Mike Pence i demokratska senatorica Kamala Harris, sudjelovati u debati u Salt Lake Cityju.

Prva rasprava predsjedničkih kandidata je, kako izgleda, privukla mnogo manji broj gledatelja nego ona prije četiri godine koja je postavila rekord, po prvim podacima objavljenim u srijedu. Na američkim nacionalnim televizijama pratilo ju je, po procjenama, 28,7 milijuna gledatelja a raspravu Trumpa i Hillary Clinton 2016. oko 45 milijuna.