prijatelji i saveznici

Biden se raduje 'bliskoj suradnji' s Britanijom, Johnsona - nije spomenuo

08.07.2022 u 06:14

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u četvrtak da se raduje daljnjoj bliskoj suradnji s britanskom vladom, ne spomenuvši pritom britanskog premijera Borisa Johnsona koji je podnio ostavku na mjesto predsjednika vladajuće Konzervativne stranke, suočen s skandalom

Johnson je najavio da će nastaviti služiti kao predsjednik vlade dok mu stranka ne izabere nasljednika.

"Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države najbliži su prijatelji i saveznici, a poseban odnos između naših ljudi ostaje jak i trajan", rekao je Biden u izjavi nekoliko sati nakon što je Johnson objavio svoju ostavku.

"Radujem se nastavku naše bliske suradnje s vladom Ujedinjenog Kraljevstva, kao i našim saveznicima i partnerima diljem svijeta, na nizu važnih prioriteta", rekao je Biden.

Dodao je kako to uključuje "održavanje snažnog i ujedinjenog pristupa potpori narodu Ukrajine".

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je da su se Biden i Johnson nedavno susreli tijekom predsjednikovog putovanja u Europu te su "imali prilično prijateljsku i blisku interakciju". 

Dvije zemlje imale su povijesno bliske veze, uključujući partnerstvo u invaziji na Irak pod vodstvom SAD-a koja je oštro kritizirana. Bivši američki predsjednik Donald Trump i Johnson imali su komplementarna nacionalistička uvjerenja.

Dok je bio predsjednik, Barack Obama pozvao je britanske birače da podrže ostanak u Europskoj uniji uoči referenduma o Brexitu dok je Johnson bio jedan od najglasnijih za britansko napuštanje EU.

Bilateralni trgovinski sporazum, koji su Johnson i drugi predstavljali kao nagradu za Brexit, zašao je u slijepu ulici pod Bidenom, koji je radio na jačanju multilateralnih institucija.