popustio pod pritiscima

Boris Johnson spreman na odlazak: Danas podnosi ostavku na mjesto šefa Konzervativne stranke, ali želi ostati premijer do jeseni

07.07.2022 u 10:24

Bionic
Reading

Britanski premijer Boris Johnson podnijet će ostavku u četvrtak, objavilo je nekoliko britanskih medija, među njima i BBC pošto ga je na to pozvao ministar financija kojeg je sam premijer imenovao prije 48 sati. Downing Street je objavio da će se premijer dati izjavu nešto poslije u četvrtak

Prema BBC-u, Johnson će odstupiti s čela Konzervativne stranke, ali želi ostati premijer do jeseni, kada će se održati stranačka konferencija. U međuvremenu, izabrat će se novo stranačko vodstvo, kako bi novi premijer mogao biti predstavljen na konferenciji u listopadu.

Kreće, dakle, utrka za novog britanskog premijera ili premijerku. Sve više ministara smatra da bi Johnson ipak trebao odmah otići, a da bi njegov zamjenik Dominic Raab trebao postati privremeni premijer i ponovno imenovati sve ministre koji su podnijeli ostavku.

George Freeman, ministar znanosti koji je jutros podnio ostavku, smatra da bi se Johnson trebao ispričati kraljici Elizabeti II.

U prvoj reakciji na najavljenu Johnsonovu ostavku, bivši šef kabineta premijerke Therese May, torijevac Gavin Barwell, rekao je da ministrima koji su ostali uz Johnsona do kraja neće biti lako u tom natjecanju, s obzirom da se od novog čelnika očekuje utjelovljenje 'značajne promjene'.

Stranci treba kandidat koji može vratiti standarde u javni život, rekao je Barwell, dodajući da bi Rishiju Sunaku i Sajidu Javidu moglo biti lakše jer su svojim ostavkama u utorak navečer ubrzali pad Johnsona.

Vođa laburista Keir Starmer poručio je da su konzervativci odgovorni za 12 godina ekonomske stagnacije, slabljenja javnih usluga i praznih obećanja. 'Ne trebamo mijenjati torijevce na vrhu - trebamo pravu promjenu vlade. Trebamo novi početak za Britaniju'.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon poručila je da je neodrživo da Johnson ostane na dužnosti premijera do jeseni.

Podsjetimo, Johnson je u srijedu rekao parlamentarnom odboru da neće odstupiti i da su izbori zadnje što je zemlji potrebno. Dodao je da on ima mandat od izbora 2019. godine, koje je dobio s velikom većinom te da ne bi bilo odgovorno napustiti posao usred krize uzrokovane porastom troškova života i ratom u Europi.

'Premijer se zavarava, ako misli da može opstati bez podrške parlamenta', rekao je viši konzervativni zastupnik. 'On sramoti Konzervativnu stranku i pokazuje prezir prema biračkom tijelu.'

Nakon više od 40 ostavki dužnosnika i otvorene pobune brojnih konzervativnih zastupnika u parlamentu, neki su ministri otišli u Downing Street reći Johnsonu da mora otići, a u četvrtak broj ministara i državnih tajnika popeo se na pedeset.

Dan nakon što je preuzeo dužnost, jer je njegov prethodnik dao ostavku u znak prosvjeda protiv načina na koji je britanski premijer Boris Johnson postupio u vezi s navodno neprimjerenim ponašanjem člana njegove stranke, novi ministar financija Nadhim Zahawi rekao je u četvrtak premijeru da podnese ostavku.

"Morate učiniti pravu stvar i odmah otići", dodao je.

  • +26
Boris Johnson Izvor: EPA / Autor: J.J GUILLEN

Zahawi nije rekao da je on dao ostavku, ali je rekao da je otišao u premijerov ured u Downing Streetu s kolegama iz kabineta u srijedu navečer kako bi rekao Johnsonu da "dostojanstveno ode".

"Srce mi je slomljeno što nije slušao i što sada potkopava nevjerojatna postignuća ove vlade", napisao je Zahawi u pismu.

"Država zaslužuje vladu koja nije samo stabilna, nego i djeluje s integritetom. Premijeru, znate u svom srcu što je prava stvar koju treba učiniti, i idite sada", dodao je.

"Ovo nije održivo i bit će samo gore, za Vas, za Konzervativnu stranku i što je najvažnije za cijelu zemlju", napisao je Zahawi na Twitteru nakon što je više od 50 ministara i pomoćnika dalo ostavke u vladi.

Britanska ministrica obrazovanja Michelle Donelan podnijela je ostavku u vladi u četvrtak manje od 48 sati nakon što je imenovana, rekavši da je to jedini način da se premijera Borisa Johnsona prisili na ostavku.

"Ne vidim načina da ostanete na dužnosti, ali bez formalnog mehanizma za Vašu smjenu čini se kako je jedini mogući način ... da Vas mi koji smo ostali u kabinetu prisilimo", napisala je Donelan u pismu ostavke, rekavši da je "zamolila" Johnsona u srijedu da podnese ostavku.

"Stavili ste nas u nemoguću situaciju... kao netko tko cijeni poštenje iznad svega, nemam izbora."

Ministar obrane Ben Wallace također je pozvao Johnsona da se povuče s dužnosti no rekao je da će on sam ostati kako bi zaštitio nacionalnu sigurnost.