RAT RIJEČIMA

Biden poslao 'specijalku' Nuland u Kijev, ona rekla da je Putin neozbiljan. Zaharova uzvraća: Sjetite se NATO-ovog napada na Srbiju...

04.12.2022 u 11:00

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije iskren u pogledu mirovnig pregovora s Ukrajinom i podiže rat na novu razinu "barbarstva" pokušavajući ugasiti svjetla civilima, rekla je u subotu visoka američka diplomatkinja.

Podtajnica SAD-a za politička pitanja Victoria Nuland sastala se s predsjednikom Volodimirom Zelenskim i drugim visokim ukrajinskim dužnosnicima u Kijevu kako bi iskazala potporu u trenutku kada Rusija pokušava uništiti energetsku infrastrukturu zemlje.

"Diplomacija je očito svačiji cilj, ali morate imati voljnog partnera", rekla je novinarima. "I vrlo je jasno, bilo da se radi o napadima na energetsku infrastrukturu, bilo da je riječ o retorici iz Kremlja i općem stavu, da Putin nije iskren niti spreman na to."

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u četvrtak da je spreman razgovarati s Putinom ako je ruski čelnik zainteresiran za okončanje rata.

Ali ideja je brzo pokopana kada je Kremlj rekao da Zapad mora priznati moskovsku aneksiju četiri ukrajinske regije.

Takva reakcija Rusije, rekla je Nuland, pokazala je "koliko su neozbiljni".

  • +12
Joe Biden i Emmanuel Macron Izvor: Profimedia / Autor: DOMINIQUE JACOVIDES-POOL / Sipa Press / Profimedia

Rusija žestoko napada ukrajinsku infrastrukturu za prijenos električne energije i grijanje od listopada, a Kijev i njegovi saveznici kažu da se radi o namjernoj kampanji protiv civila, ratnom zločinu.

"Putin je podigao ovaj rat na novu razinu barbarstva, unoseći ga u svaki ukrajinski dom dok pokušava ugasiti svjetla i vodu i postići ono što nije mogao na bojnom polju", rekla je Nuland.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova brzo je odgovorila.

"Nije na Nuland da podučava svijet - samo su SAD i NATO zajedno uništili više energetskih mreža nego što su Sjedinjene Države same uništile", rekla je Zakharova na kanalu Telegram, podsjećajući na napade na Srbiju 1999. godine.

Tijekom napada borbeni su zrakoplovi u Srbiji isključili struju na više od 70 posto područja, prema NATO-u.

Nuland se također susrela s Andrijem Jermakom, predstojnikom ureda Zelenskog, koji je izrazio zahvalnost na milijardama dolara vrijednoj pomoći koju je Washington osigurao Ukrajini.

"Pobjeda Ukrajine, u koju smo sigurni, bit će naša zajednička pobjeda", citirao ga je ured Zelenskog.