POJAŠNJENA IZJAVA

Bijela kuća: Biden zasad 'nema namjeru' razgovarati s Putinom

02.12.2022 u 22:48

Bionic
Reading

Bijela kuća je u petak pojasnila izjavu koju je Joe Biden dao dan ranije, istaknuvši da američki predsjednik zasad ne planira razgovarati s Vladimirom Putinom o ukrajinskom pitanju

"Zasad nema namjeru razgovarati s Putinom", rekao je u petak John Kirby, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost koje je u nadležnosti Bijele kuće. "I kao što je (Biden) još rekao, Putin nije pokazao baš nikakvo zanimanje za bilo kakav dijalog - zapravo suprotno", rekao je novinarima.

Joe Biden je u četvrtak izjavio da je "spreman razgovarati s Putinom ako nastoji pronaći način za prekid rata", istaknuvši da ruski predsjednik to "još nije učinio".

"Kad bi bilo tako, u dogovoru s francuskim i prijateljima u NATO-u, bio bih sretan da sjednem s Putinom i vidim što mu je na umu. Još to nije učinio", dodao je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Ove izjave daju naslutiti da je Washington otvoren za dijalog s Kremljem o ratu u Ukrajini, ali Moskva je u petak očito odbila prijedlog, shvativši da on uključuje odlazak ruskih snaga iz Ukrajine, na što Rusija ne pomišlja, pojašnjava France presse.

Putinov susret s majkama vojnika Izvor: Profimedia / Autor: Alexander Shcherbak / Sputnik / Profimedia

Kirby je uz to zanijekao da SAD nagovara ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da nastavi pregovore s Moskvom.

"Predsjednik uopće nije rekao da je došlo vrijeme za pregovore", rekao je. "Rat bi se mogao završiti danas bez pregovora da je Putin učinio što je trebao i otišao iz Ukrajine. Njegove snage nemaju ondje što raditi".