PREDSJEDNIK SVIH AMERIKANACA

[VIDEO] Pročitajte cijeli Bidenov govor: Poziv na jedinstvo i kraj 'neljudskog rata'

20.01.2021 u 18:30

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u srijedu da je jedinstvo rješenje za nagomilane izazove s kojima se suočavaju Sjedinjene Američke Države i izlaz iz "neljudskog rata" u koji je nacija upala u mandatu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

U svome inauguralnom govoru nabrojao je probleme koji su na dnevnom redu njegove administracije - strašnu pandemiju koronavirusa, milijune izgubljenih radnih mjesta, rasnu nepravdu, ugroženi okoliš i uspon radikalnog ekstremizma.

I dok se njegova konkretna rješenja tek očekuju, u svome prvom govoru kao predsjednik ponudio je jedno univerzalno rješenje, jedinstvo.

“Bez jedinstva nema mira, ostaju samo gorčina i bijes. Ovo je povijesni trenutak", rekao je 46. američki predsjednik. "Ovo je dan Amerike. Ovo je dan demokracije. Dan povijesti i nade".

Referirajući se na nedavno nasilje u glavnome gradu, 78-godišnji predsjednik je istaknuo: "Shvatili smo da je demokracija vrijedna. Demokracija je krhka i u ovome trenutku, dragi prijatelji, demokracija je prevladala".

"Danas, na ovome mjestu na kojem je prije samo nekoliko dana nasilje htjelo uzdrmati same temelje Kapitola, okupili smo se kao jedna nacija, pod Bogom, nerazdvojivi, kako bismo mirno iprenijeli vlast, onako kao što smo to činili više od dvjesto godina".

Zahvalio je svojim prethodnicima iz obiju stranaka koji su došli na inauguraciju - bivšem predsjedniku Billu Clintonu, Georgeu Bushu i Baracku Obami. Biden je rekao da je telefonski razgovarao s bivšim predsjednikom Jimmyjem Carterom (96) i zahvalio mu na njegovoj službi.

Bidenov neposredni prethodnik Donald Trump izabrao je da neće biti na inauguraciji.

  • +9
Čin inauguracije Joea Bidena i Kamale Harris Izvor: EPA / Autor: SAUL LOEB / POOL

Govoreći o izazovima svoje administracije, uključujući pandemiju koronavirusa i uspon "bijelog supremacizma", Biden je rekao da će se "suprotstaviti i pobijediti" svaku zapreku.

Ponovio je obećanje iz kampanje da će "obnoviti dušu Amerike", ali je dodao da za to treba "puno više od riječi". "To zahtjeva ono najteže ostvarivo u demokraciji, jedinstvo", rekao je Biden.

"Snage koja nas dijele su snažne i stvarne, ali one nisu ništa novo. Borba je trajna, a pobjeda nije zajamčena. Naši dobri anđeli su uvijek prevladali", rekao je novi predsjednik, navodeći trenutke iz američke povijesti poput Građanskog rata.

"Povijest, vjera i cilj pokazuju put prema jedinstvu", istaknuo je. To moramo dosegnuti kao Sjedinjene Američke Države", dodao je.

Biden je pozvao na više uvažavanja u društvu, rekavši da je jedinstvo nužno da bi Amerika bila velika. "Prestanite vikati i snizite temperaturu", kazao je Biden ističući da "bez jedinstva nema mira".

Osvrnuo se i na značaj inauguracije potpredsjednice Kamale Harris. "Na ovome mjestu, prije 108 godina tisuće prosvjednika pokušale su spriječiti hrabre žene koje su tražile pravo glasa. Danas je za potpredsjednicu prisegnula prva žena u američkoj povijesti, Kamala Harris. I sad neka mi netko kaže da se stvari ne mogu promijeniti", rekao je.

Pozvao je okupljene na minutu šutnje za žrtve covida-1, za "one koje smo ostavili iza sebe". Inauguralni govor održao je pred praznim National Mallom koji bi inače bio prepun njegovih pristaša da nije pandemije koronavirusa.

"Koji su to zajednički ciljevi koje volimo kao Amerikanci?", upitao je Biden. “Prilike, sigurnost, sloboda, dostojanstvo, uvažavanje, čast i da, istina".

Misleći na Trumpove i tvrdnje njegovih pristaša da je Biden ukrao izbore, rekao je da su ti događaji pokazali da "postoji istina i postoje laži. Laži koje se iznose radi vlasti i radi profita".

Moramo okončati ovaj "neljudski rat" koji crvene suprotstavlja plavima, apelirao je Buiden referirajući se na republikance i demokrate.

"Odgovor nije u zatvaranju u sebe, u nepovjerenju prema onima koji ne izgledaju kao mi ili misle drugačije od nas ili se ne informiraju iz istih izvora kao mi", dodao je.

Inauguralni govor zaokružio je upozorenjem da se Amerika ne smije "zatvarati u sebe", ni Amerikanci kao pojedinci koji se povlače u svoje "suprotstavljene frakcije" ni SAD kao država na svjetskoj sceni.

“Obnovit ćemo naša savezništva i ponovno se angažirati u svijetu", istaknuo je Biden.

Istaknuo je da Ameriku čeka borba protiv političkog ekstremizma, unutarnjeg terorizma i bijelog supremacizma, pa pozvao na jedinstvo nacije bez kojeg ne može biti mira u državi.

„Tražim od svih Amerikanaca da mi se pridruže u cilju jedinstva države“, kazao je 46. američki predsjednik, pa dodao da SAD može ponovno postati "vodeća sila za dobro u svijetu".

"A ja ću biti predsjednik svih Amerikanaca, svih".

  • +24
Uzvanici na inauguraciji Joe Bidena Izvor: EPA / Autor: JIM LO SCALZO / POOL

Joe Biden nešto je ranije prisegnuo za 46. američkog predsjednika, nakon četiri turbulentne godine Donalda Trumpa.

Bidenovu prisegu vodio je predsjednik Vrhovnog suda John Roberts, a za novu potpredsjednicu Kamalu Harris, prvu crnkinju i ženu na toj funkciji, to je učinila sutkinja Sonya Sotomayor, prva latinoamerikanka u najvišem američkom sudu.

Demokrat, drugi rimokatolik u Bijeloj kući nakon Johna F. Kennedyja, prisegnuo je na Bibliji ukrašenoj keltskim križem koja ga prati u njegovoj 50 godina dugoj političkoj karijeri. Knjiga je u njegovoj obitelji, porijeklom iz Irske, od 1893. godine, a koristio ju je i dok je prisezao kao senator i potpredsjednik u dva mandata Baracka Obame.

Na prisegu novog predsjednika stigli su bivši predsjednici Barack Obama, George W. Bush i Bill Clinton, odnosno svi živući američki čelnici osim 96-godišnjeg Jimmyja Cartera i, naravno,Trumpa.