sastanak u ženevi

[FOTO/VIDEO] Biden poručio da je Putinu dao do znanja preko kojih stvari neće prijeći, iziritirala ga i pitanja novinara: 'Ako ne razmijete, onda radite krivi posao!'

16.06.2021 u 19:59

Bionic
Reading

Nakon sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom press konferenciju održao je i američki predsjednik Joe Biden

Biden je na press konferenciji nakon sastanaka kazao da odnos SAD-a i Rusije mora biti stabilan, predvidljiv i u zajedničkom interesu.

'Tamo gdje postoje razlike želim da predsjednik Putin razumije zašto sam rekao što sam rekao i zašto radim što radim. Rekao sam mu da moj stav nije protiv Rusije, već za američki narod', kazao je Biden.

'Dio DNA Amerikanaca je zaštita temeljnih prava i zato reagirano na kršenje ljudskih prava koje se događa u Rusiji. Mi ne dobivamo prava od naše vlade, nego ih imamo samim time što smo rođeni. To sam mu jasno dao do znanja i zato sam govorio i o Alekseju Navaljnom', rekao je Biden.

'Govorio sam i o slobodi medija i govora i jasno mu dao do znanja da preko takvih stvari nećemo prijeći. Imamo i zajedničke interese, a to su dobrobit ruskog i američkog naroda, ali i sigurnost čitavog svijeta', dodao je Biden.

Također se osvrnuo na razgovore o cyber sigurnosti. Kazao je da je Amerika identificirala određene dijelove infrastrukture koji se ne bi smijeli dirati. SAD je definirao 16 takvih mjesta, koje smatraju infrasztrukturom od iznimne važnosti.

Biden kaže kako se Rusija načelno složila. 'Principi su jedno, ali to se mora potvrditi u praksi', dodao je američki predsjednik.

'Važno je bilo sastati se s Putinom licem u lice kako ne bi bilo nesporazuma oko mojih namjera. Ton čitavog sastanka je bio dobar i pozitivan. Ako se u nečemu nismo složili, to nije bio izvor trzavice. SAD je pokazao da se vratio i da smo tu za svoje saveznike i da smo spremni baviti se najvećim problemima u svijetu kao i imati dobar odnos s Rusijom', rekao je Biden.

  • +6
Joe Biden Izvor: Profimedia / Autor: Brendan SMIALOWSKI / AFP / Profimedia

'Učinio sam sve zbog čega sam došao. Kao prvo, identificirati područja gdje možemo doći do napretka, ne samo zbog naših interesa, nego i za dobrobit cijelog svijeta. Kao drugo, iskomunicirati direktno da će SAD odgovoriti na poteze koji ugrožavaju naše interese i interese naših saveznika. I kao treće, jasno predstaviti koji su naši prioriteti i vrijednosti, kako bi to predsjednik Putin čuo direktno od mene', rekao je Biden.

Odgovarajući na pitanja novinara, Biden se ponovno osvrnuo na slučaj Navaljni. Upitan što će napraviti ako će se Rusija ponovno umiješati u američki izborni proces, jasno je kazao: 'I ako sam uspio zaustaviti to ponašanje, Putin zna da će biti posljedica.'

  • +33
Sastanak Bidena i Putina u Ženevi Izvor: AFP / Profimedia / Autor: DENIS BALIBOUSE

Kazao je da Rusija 'očajnički pokušava održati svoj status', svjetske sile. Gubitak tog statusa bit će cijena koju će morati platiti, ako se budu nastavili miješati, dodao je Biden.

'Ne mogu oni diktirati što se događa u svijetu', poručio je. 'Isto se može primjeniti i u slučaju da Navaljni umre. Posljedice po Rusiju bi bile razorne', dodao je Biden.

Na kraju konferencije, Biden se uspio poriječkati i s novinarima. Naime, kako je odlazio s govornice, novinari su mu i dalje nastavili postavljati pitanja. Zanimalo ih je na koje je konkretne korake, posebice po pitanju ljudskih prava, uspio nagovoriti Putina, odnosno ima li čvrste garancije.

To pitanje iziritiralo je Bidena, koji se vratio do novinara. Upitan zbog čega je uvjeren da će Putin promijeniti svoje ponašanje, pogotovo nakon što je kršio obećanja u prošlosti, Biden je dobacio: 'Ako to ne razumijete, onda radite krivi posao.'