susret na vrhu

Odnosi SAD-a i Rusije na najnižoj su razini od Hladnog rata, može li ih povijesni sastanak Putina i Bidena u Ženevi pomaknuti s mrtve točke

16.06.2021 u 13:04

Bionic
Reading

Američki i ruski predsjednik Joe Biden i Vladimir Putin sastat će se u srijedu u Ženevi u Švicarskoj u trenutku u kojem su po ocjenama mnogih američko-ruski odnosi na najnižim razinama od Hladnog rata. Na dnevnom redu sastanka koji s nestrpljenjem čeka cijeli svijet naći će se tzv. crvene linije, ali i teme u kojima imaju zajedničke interese

Sastanak će se održati u trenutku u kojem Washington resetira vanjskopolitičke odnose u cijelom svijetu u eri nakon Trumpa. Do susreta dolazi na kraju Bidenova prvog višednevnog posjeta Europi u svojstvu američkog predsjednika, tijekom kojeg je posljednjih dana imao susrete s čelnicima najrazvijenijih zemalja svijeta iz skupine G7, sa svojim partnerima u NATO-u te s čelnicima Europske unije.

Otkada je Joe Biden preuzeo vlast u Sjedinjenim Američkim Državama, značajno je zaoštrena retorika između dvije zemlje. Biden je u jednom trenutku čak nazvao Putina 'ubojicom bez duše' te mu zaprijetio da će platiti zbog miješanja u američke izbore. Bidenova administracija uvela je sankcije protiv Rusije u travnju kao odgovor na kibernetički napad na SolarWinds, čiji su cilj bile savezne institucije i više od 100 američkih tvrtki. Također je prije koji dan Bijela kuća povezala Rusiju s kibernetičkim napadom na brazilskog globalnog diva za preradu mesa JBS, a koji uvelike posluje u SAD-u. Rusija je na sankcije odgovorila protumjerama.

Američki predsjednik učestalo proziva Putina - osim zbog kibernetičkih napada hakera koji se nalaze u Rusiji na američke interese - za nepoštivanje demokracije, ljudskih prava, zbog zatvaranja najistaknutijeg ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog i miješanja u američke izbore.

Putin sa svoje strane poručuje da SAD ne može držati Rusiji lekcije iz demokracije, ukazujući na napad na američki Kapitol 6. siječnja i tvrdeći da su uhićene osobe u tom događaju zapravo politički zatvorenici. Također odlučno odbacuje bilo kakvo miješanje u američke izbore, a nezadovoljan je širenjem NATO-a i zapadnih interesa na područje zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza jer ih Moskva smatra svojom domenom.

Sada će se Biden i Putin sastati prvi put licem u lice kao vođe svojih zemalja, a razgovor bi trebao trajati četiri do pet sati. Kremlj i Bijela kuća pokušali su umanjiti očekivanja od njihova sastanka, a oba lidera pojavit će se odvojeno pred kamerama nakon susreta, tijekom kojeg nije planirano konzumiranje nikakvog jela. Usprkos tome, Biden je ocijenio sastanak važnim korakom ako dvije države uspiju naći model po kojem će djelovati.

'Morali bismo odlučiti gdje nam je zajedničkom interesu, u interesu svijeta, surađivati ​​i vidjeti možemo li to učiniti', rekao je Biden novinarima ranije ovog tjedna, dodavši da je jasno koje su crvene linije i područja u kojima se ne slažu.

Putin i njegova pratnja stići će prvi na lokaciju na kojoj se održava samit, u Villu La Grange, smještenu na jezeru u najvećem parku u Ženevi. Nakon što stigne i Biden sa svojim timom švicarski predsjednik Guy Parmelin pozdravit će dvojicu čelnika.

Biden i Putin isprva će održati relativno intiman sastanak, a potom će im se pridružiti američki državni tajnik Antony Blinken i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Svaka strana imat će prevoditelja. Sastanak će se zatim proširiti na pet starijih pomoćnika sa svake strane.

Nakon završetka sastanka Putin će održati samostalnu konferenciju za novinare, a Biden će slijediti njegov primjer. Bijela kuća nije željela zajedničku konferenciju za novinare jer nisu htjeli podilaziti Putinu u trenutku u kojem američki predsjednik potiče europske saveznike da ga pritisnu zbog bezbrojnih provokacija koje stižu iz Kremlja. Ipak postoje nade u pronalaženje područja oko kojih bi se mogli dogovoriti.

Nisu preuzete nikakve obveze, ali prema višem dužnosniku uprave, postoje nade da će obje strane nakon sastanka vratiti svoje veleposlanike na njihova mjesta. Ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov opozvan je iz Washingtona prije otprilike tri mjeseca, nakon što je Biden nazvao Putina ubojicom, a američki veleposlanik u Rusiji John Sullivan napustio je Moskvu prije gotovo dva mjeseca, nakon što mu je Rusija predložila povratak na konzultacije u Washington. Oba veleposlanika bit će u Ženevi tijekom sastanka u srijedu.

Dužnosnici Bidenove administracije kažu kako misle da se zajednički jezik može naći u području kontrole naoružanja. Međunarodne skupine pritišću ruske i američke čelnike da pokrenu poticaj za novi sporazum o kontroli naoružanja.

Ruska strana rekla je da je pitanje oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog unutarnja politička stvar, no američka strana poručuje da nijedna tema nije zabranjena, tako da će u jednom trenutku Biden sigurno izaći s tim pitanjem pred Putina. Također, i dalje postoje tenzije između dvije strane zbog sukoba u Siriji, Libiji i Ukrajini. U travnju je Rusija angažirala više od 100 tisuća vojnika u blizini ukrajinske granice i na Krimu, što je izazvalo zabrinutost NATO-a. Biden je ovog tjedna poručio da 'ne traži sukob s Rusijom, već da ćemo odgovoriti ako Rusija nastavi sa svojim štetnim aktivnostima'.

Sastanak će zasigurno izazvati usporedbe sa susretom predsjednika Donalda Trumpa s Putinom 2018. godine u Helsinkiju, u kojem su dvojica čelnika održala zajedničku konferenciju za novinare, a Trump se priklonio ruskim demantijima na pitanje je li se Moskva miješala u predsjedničke izbore 2016. godine.

  • +11
Uoči sastanka Bidena i Putina u Ženevi Izvor: EPA / Autor: MARTIAL TREZZINI