PREDSJEDNICA UDRUGE 'BLOKIRANI'

'Biblijski oprost dugova najsiromašnijima je običan spin'

02.09.2014 u 09:51

Bionic
Reading

Miriam Kervatin, predsjednica udruge Blokirani nije impresionirana najavom modela kojim Vlada nastoji pomoći socijalno ugroženim građanima kako bi im se oprostili dugovi do 10 tisuća kuna prema bankama i teleoperaterima

'Biblijske scenografije oprosta kako ih pokušavaju spinovati u javnost apsolutno su neprimjerene u društvenom kontekstu. Imućnima se brišu milijuni, nekima se dosuđuje guljenje krumpira, a sirotinji se prebrojavaju ti isti krumpiri', napomenula je u Dnevniku 3 HTV-a Miriam Kervatin predsjednica udruge Blokirani.

Pomoć će se odnositi na građane koji duguju manje od 10 tisuća kuna duže od godinu dana, a potpredsjednica Vlade Milanka Opačić navodi da je ukupno riječ o 140 tisuća građana i dugu od 500 milijuna kuna.

No, upozorava, među njima je i 9,5 tisuća građana koji imaju oročenu štednju. Oni, kaže Opačić, igraju nepošteno – s jedne su strane dužni, a s druge imaju oročenu štednju te se na njih oprost neće odnositi. 'Oni ne ulaze ni u kakvu priču o oprostu duga', poručila je.

Razgovarali smo o nešto više od 70 tisuća građana - umirovljenika, nezaposlenih, korisnika socijalne pomoći - i dogovoreno je da se naprave kriteriji za oprost nakon čega ćemo ponovno razgovarati, kazala je ministrica.