život u pandemiji

Bez znatno strožih mjera za Uskrs na državnoj razini, ali neke županije će zatražiti i dodatno pooštravanje

30.03.2021 u 15:32

Bionic
Reading

Nacionalni stožer u četvrtak donosi novi set mjera koje će vrijediti do 15. travnja. Do zatvaranja terasa ipak neće doći, no još će tri županije zatražiti pooštravanje mjera.

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 1487 novih slučajeva zaraze, a umrlo je 17 osoba, izvijestio je u utorak Nacionalni Stožer civilne zaštite.

Hrvatska neće zaoštravati mjere, već će lokalnim stožerima prepustiti odluku ovisno o epidemiološkoj situaciji u svojoj županiji, javlja Dnevnik.hr. Na razini Hrvatske bit će manjih korekcija mjera i one će biti na tragu mjera u Istarskoj županiji.

Terase kafića ostaju otvorene, osim onih u Dubrovačko- neretvanskoj županiji ili nekim županijama čiji stožeri zatraže zatvaranje zbog nepovoljne epidemiološke situacije. Neke županije predložit će skraćeno radno vrijeme kafića do 20 sati, doznajemo neslužbeno.

Nove, strože mjere uskoro će zatražiti, Zadarska, Splitsko-dalmatinska i Šibensko-kninska županija.

Grad Zagreb, doznaje Dnevnik.hr, mogao bi predložiti nove mjere kako bi spriječio nepovoljnu epidemiološku situaciju. I Zagreb bi tako mogao predložiti skraćeno radno vrijeme kafića za vrijeme blagdana. O svemu će lokalni Stožer raspravljati u srijedu na sjednici, kada će donijeti konačnu odluku.

Neće biti zatvaranja crkava, no neće biti dopušten veći broj vjernika od sadašnjih 25.

Novi paket mjera odnosit će se na zabranu svih treninga zatvorenim prostorima, obustavu rada radionica, uključujući dječje i plesne radionice te plesne škole i igraonice.

Škole stranih jezika ostaju otvorene.

Donesena je i preporuka pojačanog nadzora pridržavanja uvedenih nužnih epidemioloških mjera, a osobito nužnih epidemioloških mjera koje se odnose na javna događanja i okupljanja, privatna okupljanja, javni prijevoz te rad trgovačkih centara i ugostiteljskih objekata.

O uvođenju propusnica za vrijeme blagdana uopće se nije raspravljalo.