slijede li strože mjere

Ivan Đikić: Bilo bi fer da se zna plan za travanj i svibanj da građani vide svoju budućnost

30.03.2021 u 09:17

Bionic
Reading

Nastavi li se rast broja zaraženih i Hrvatsku čekaju strože mjere. U Hrvatskoj je u ponedjeljak opet bilo 50 posto više zaraženih nego istog dana tjedan prije

Nakon što se prošli tjedan njemačka kancelarka Angela Merkel ispričala zbog povlačenja odluke o uvođenju potpunog zatvaranja za Uskrs, ovaj tjedan rasprava još uvijek traje. 16 saveznih država Njemačke provodi svoje mjere ovisno o situaciji, neki žele lockdown, neki ne.

"Prvo, to je prekratko, a drugo ne bi polučio učinak, a to je da se spriječi rast. Ili mjere moraju biti duže i pravilnije pripremljene i to je trenutak gdje još nije jasno što će se dogoditi u Njemačkoj", kazao je za RTL Direkt hrvatski znanstvenik koji živi i radi u Njemačkoj, Ivan Đikić.

Đikić opet objašnjava da se trebaju unaprijed odrediti mjere koje će nastupiti, nakon većih ili manjih korona brojeva - kako bi se javnost znala pripremiti. Ipak, ne zahtijeva rezolutno od Stožera da se kafići sada u Hrvatskoj zatvore.

"Ja sam siguran da oni mogu vidjeti kao što vide znanstvenici i statističari u Njemačkoj. I onda mogu vidjeti kakve će biti mjere u travnju i to bi bilo fer da se zna strateški plan za travanj i svibanj da građani vide svoju budućnost", kaže Đikić.  

Strategija je od presice do presice. Pa iako sve više europskih zemalja za uskrsni vikend uvodi zabranu kretanja, kod nas se takva opcija zasad ne spominje.