ZAGREBAČKO SVEUČILIŠTE

Bez školarina samo uz pomoć države

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 16.12.2009 17:08
  • Objavljeno 16.12.2009 u 15:38
rektorat

rektorat

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Bruno Konjevic

Sustav besplatnog obrazovanja bio bi moguć kada bi Hrvatska postala zemlja znanja i počela izdvajati dovoljno sredstava, više nego sada, za školstvo, rečeno je na konferenciji za novinare Sveučilišta u Zagrebu, koje podupire školovanje bez školarina, ako se ispune preduvjeti za to

Senat zagrebačkog Sveučilišta jučer je na sjednici razmatrao Prijedlog načela za studiranje bez školarina, u kontekstu smanjenih proračunskih sredstava za obrazovanje u idućoj školskoj godini.

Sveučilište inzistira da se poveća izdvajanje za obrazovanje u okviru proračuna, osobito kad se zna da je Hrvatska sada među europskim zemljama koje najmanje izdvajaju za obrazovanje, rekla je Ksenija Turković, prorektorica na Zagrebačkom sveučilištu.

Turković drži da se odluke o financiranju ne bi smjele donositi naprečac i pod političkim pritiskom, već na temelju sveobuhvatne analize i modela, a kako se ne bi ugrozila kvaliteta visokoškolskog obrazovanja i konkurentnost na međunarodnoj razini.

Ukidanje školarina, kako je dodala, ne bi smjelo utjecati na izdvajanje sredstava za Sveučilište koje će morati kompenzirati za materijalne troškove i razvoj, osobito u njegovu istraživačkom segmentu.

S obzirom na višestruke rebalanse proračuna, ona smatra da bi u takve odluke trebalo uključiti i zaštitne mehanizme za Sveučilište.

Rektor Aleksa Bjeliš istaknuo je da je za održavanje kvalitete studija nužno razraditi kriterije uspješnosti za način studentske participacije. On očekuje da Ministarstvo određenije razmotri kako ući u sustav bez školarina, s obzirom na smanjenje sredstava za Sveučilište u proračunu za 2010.

Upitan kada će se raspisati upisne kvote s obzirom na državnu maturu, Bjeliš je rekao da u sadašnjim nesigurnim uvjetima nije lako donositi odluke o kvotama, no da će to biti u zakonskom roku.

Senat drži da se ne bi trebao donijeti samo Zakon o školarinama, već i zakon koji bi obuhvatio pitanje cjelokupnog studentskog standarda te da pitanje financija bude odvojeno od Zakona o sveučilištima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!