HEP-OVA SUGLASNOST

Bez natječaja dobili posao od 36 mil. € godišnje

07.09.2009 u 09:40

Bionic
Reading

Austrijsko-hrvatska tvrtka CEMP d.o.o. je od HEP-a bez natječaja i propisanih kriterija u ožujku ove godine dobila Prethodnu elektroenergetsku suglasnost (PEES) na gradnju vjetroelektrana kapaciteta 100 MW, piše Jutarnji list. Budući da je ista tvrtka u prosincu 2006. već dobila HEP-ovu suglasnost za gradnju vjetroelektrana od 40 MW, sada raspolaže potencijalom od 140 MW. To je, za usporedbu, snaga ravna polovici nuklearke Krško

ZAGREB - Time je koncernu, čiji su vlasnici domaće tvrtke HEP i Dalekovod te austrijske Vebund i Bewag, mimo natječaja zagarantirano mjesto drugog najvećeg proizvođača električne energije u Hrvatskoj, piše Jutarnji list.

Vebund i Bewag najveći su proizvođač i distrubuter električne energije u Austriji, dok hrvatski monopolist HEP posljednjih nekoliko godina surađuje s tvrtkom Dalekovod kao favoriziranim kooperantom kojem prepušta čak i naplatu svojih dugovanja.

U krugovima hrvatskih energetičara govori se da su sve četiri tvrtke sklopile posao stoljeća. Poticajna cijena za električnu energiju proizvedenu iz vjetroelektrana viša je od konvencionalno proizvedene. U Hrvatskoj ona iznosi 90 eura za Mwh, što je trenutačno dvostruko više od cijene na europskom tržištu, i ubraja se među najveće u Europi. Po toj je cijeni povrat CEMP-ove investicije od 200 milijuna eura moguće ostvariti u rekordnom roku od šest do osam godina. U idealnim uvjetima rada od 3.000 sati godišnje, po garantiranoj cijeni otkupa, konzorcij će ostvarivati prihod od najmanje 35 milijuna eura godišnje! Država pritom ima obvezu otkupa proizvedene struje nekoliko godina unaprijed.

Stoga nije ni čudno što se investitori zainteresirani za elektroparkove u Hrvatskoj 'tuku' za dobre lokacije i neophodnu suglasnost HEP-a koja se, inače, odlukom Ministarstva gospodarstva iz siječnja 2007. dobiva bez javnog natječaja, iako je u pitanju prodaja 'javnog dobra' i prirodni resurs RH. U Hrvatskoj je, od ukupno odobrene kvote od 331 MWh za električnu energiju dobivenu iz elektrovjetrenjača, koncernu SEMP dodijeljeno 40 MW, a potom mimo ukupno odobrene kvote i dodatnih 100 MWh.