HVALEVRIJEDAN PROJEKT

Besplatno savjetuju hrvatske poduzetnike, a prepoznali su ih i u svijetu

07.04.2014 u 07:28

Bionic
Reading

Oko stotinu studenata Pravnog i Ekonomskog fakulteta u Osijeku udružilo je snage i znanje sa svojim profesorima i odvjetnicima da bi besplatno savjetovali poduzetnike. Svejedno jesu li početnici ili iskusni poslovnjaci, mogu im se obratiti svi kako bi krenuli raskrčiti hrvatsku pravno-ekonomsku džunglu u kojoj vrebaju pitanja i problemi, od onih o sklapanju jednostavnijih ugovora do kompliciranijih o poslovanju s inozemstvom

Od slučaja do slučaja, termin po termin, timovi od petero studenata sastaju se sa svojim mentorima i proučavaju pitanja poduzetnika. Prof.dr.sc. Sunčica Oberman Peterka kaže nam da su ti problemi, koliko god možda bili veliki poduzetnicima, zapravo dragocjeni studentima, jer rješavajući ih uče i stječu praktična znanja koja će im koristiti u poslu nakon završetka studija.

'U našem projektu svi su zadovoljni, jer mi uvježbavamo i primjenjujemo u praksi teoretsko znanje, a poduzetnici dobivaju korisne savjete kako problem riješiti', kaže profesorica Oberman Peterka.

U cijelom svijetu već godinama su poznate pravne klinike kao mjesta gdje studenti prava mogu isprobati svoje teoretsko znanje. Tako je i ranijih godina pravna klinika već uspješno postojala na osječkom Pravnom fakultetu. Ali osječki projekt sada prvi put u svijetu povezuje pravnu i ekonomsku znanost.

'Vrlo često dobivamo pitanja iz područja trgovačkog prava, a u tom dijelu mnogo pitanja vezano je za ekonomsku znanost, pa je nužno međusobno dopunjavanje', objašnjava profesorica Oberman Peterka, koja je jedna od pokretačica ovog multidisciplinarnog projekta, s doc.dr.sc. Dubravkom Akšamović, profesoricom Pravnog fakulteta i doc.dr.sc. Anamarijom Delić, profesoricom Ekonomskog fakulteta u Osijeku.


Studenti rade u grupama s ukupno 11 profesora s oba fakulteta, dvoje odvjetnika, a odnedavno i s predstavnikom Hrvatske udruge poslodavaca, koja se zainteresirala za projekt radi povezivanja studenata sa svojim članovima.

U Pravno-ekonomskoj klinici kažu nam da im se mogu s problemima javiti poduzetnici iz cijele Hrvatske. Već su im pisale i tvrtke iz inozemstva. Profesorica Oberman Peterka kaže da ih uglavnom zanima poslovanje u Hrvatskoj, osnivanje podružnica i slične praktične teme. Oni će pružiti informacije i o sklapanju i otkazivanju ugovora o radu, izradi marketinških i poslovnih planova, istraživanju tržišta, osnivanju podružnica. Dakle, vrlo širok i zanimljiv spektar pitanja poduzetnici mogu postaviti putem emaila koji se nalazi na web stranici projekta.

Projektu se pridružio i Poduzetnički inkubator BIOS, koji poduzetnicima početnicima osigurava vrlo povoljno uvjete pod kojima dobivaju poslovni i proizvodni prostor. Trenutno u BIOS-u posluju 32 stanara, odnosno tvrtke, najrazličitijih profila, koje zapošljavaju 206 radnika. Tako da je to mjesto idealno za rad budućih ekonomskih i pravnih stručnjaka, jer mogu biti u redovnom kontaktu sa svojim mogućim budućim poslodavcima.

Studente se u klinici može susresti za sada samo srijedom, iako oni zapravo rade svakoga dana, samo što nisu u uredu klinike. Naravno volonterski. Kako čujemo, još ove godine klinika je neobavezni dio nastave, ali već od sljedeće možda i obavezni. To će značiti i puno veći broj timova.