visoka stručna sprema

Ministar Beroš razgovarao o najvećim problemima u sestrinstvu

  • Autor: I. I. / HINA
  • Zadnja izmjena 18.02.2020 14:56
  • Objavljeno 18.02.2020 u 14:56
Vili Beroš

Vili Beroš

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš razgovarao je u utorak s predsjednikom Hrvatske komore medicinskih sestara Mariom Gazićem o najvećim problemima u sestrinstvu, kao što su priznavanje visoke stručne spreme medicinskim sestrama i tehničarima, te nedostatku sestara u zdravstvenom sustavu

U hrvatskom javnom zdravstvu radi oko 2000 medicinskih sestara koje su završile visokoškolsko obrazovanje, ali im ono još nije priznato. Komora medicinskih sestara u priopćenju podsjeća da je tražila hitno rješavanje tog problema kroz izmjene Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama.

Također, Komora je zajedno s dva sindikata i 16 strukovnih udruga u nedavnom 'Proglasu hrvatskog sestrinstva' upozorila na nedostatak medicinskih sestara u sustavu zbog odlaska u inozemstvo ili mirovinu.

U proteklih šest godina ukupno 2423 medicinskih sestara i tehničara zatražilo je potvrde za odlazak na rad u inozemstvo, podsjeća se u priopćenju.

Beroš je nakon sastanka izjavio da je svjestan nedostatka medicinskih sestara, prvenstveno radi odlaska na rad u inozemstvo, kao i vrijednosti sestrinskog obrazovanja i potrebe odgovarajućeg vrednovanja visokoškolskog obrazovanja.

Zajedno s Komorom započeli smo s definiranjem položajnih i radnih mjesta u sustavu na kojima će raditi magistre sestrinstva, odnosno diplomirane medicinske sestre. Na taj način vrednovali bi edukacijske napore sestara i time riješili postojeću situaciju, rekao je Beroš.

'Izrada projekcija kadrovskih potreba u hrvatskom sestrinstvu, uključujući i definiranje potreba za specijalističkim usavršavanjem i programa specijalističkog usavršavanja, prioriteti su u planiranju organizacije i upravljanja zdravstvenim sustavom', naglasio je Beroš.

Gazić je istaknuo važnost izrade 'Projekcija kadrovskih potreba u hrvatskom sestrinstvu 2020.-2025.', gdje bi se objedinile potrebe za obrazovanjem medicinskih sestara svih ustanova iz sustava javnog zdravstva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!