poslao pismo

Beroš od Fuchsa traži pomoć maturanata, on ga uputio na škole

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 05.11.2020 09:59
  • Objavljeno 05.11.2020 u 09:59
Vili Beroš

Vili Beroš

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Nakon što su u pomoć zdravstvenim djelatnicima u borbi protiv koronavirusa samoinicijativno priskočili studenti medicine i mobilizirani umirovljeni liječnici, ministar zdravstva Vili Beroš sada je zatražio i pomoć srednjoškolaca, piše u četvrtak Večernji list

Pisao je ministru obrazovanja Radovanu Fuchsu i zamolio da se razmotri mogućnost da učenici završnih godina strukovnih medicinskih škola i studenti završnih godina preddiplomskih studija sestrinstva pomognu zdravstvenom sustavu.

Ti učenici u završnim godinama školovanja provode praksu u zdravstvenim ustanovama pa njihov angažman, koji prije svega obuhvaća ispomoć liječnicima i medicinskim sestrama, a ne liječenje bolesnika, ne bi ni po čemu bio sporan da je nakon slanja dopisa imalo jasnije tko bi takvu potencijalnu ispomoć srednjoškolaca trebao i mogao organizirati i što time srednjoškolci dobivaju – potvrdu prakse, novčanu naknadu..., navodi dnevnik.

"Tijekom proteklih desetak dana znatno se povećao broj bolesnika u zdravstvenim ustanovama. Kako bismo pravovremeno pripremili eventualne dodatne potrebe medicinskih sestara, molimo vas da razmotrite mogućnost uključivanja učenica/učenika završne školske godine srednje strukovne škole za stjecanje kvalifikacije medicinske sestre opće njege te završne godine sveučilišnog/stručnog preddiplomskog studija sestrinstva za pomoć u sustavu zdravstvene zaštite ako dođe do pogoršanja epidemiološke situacije tijekom pandemije covid-19. Rad tijekom epidemije covid-19 omogućio bi učenicima i studentima stjecanje kliničkih vještina", napisao je u svom dopisu Beroš.

U Ministarstvu obrazovanja potvrđuju da su o Beroševoj inicijativi obavijestili sve medicinske srednje škole i povratno to javili Beroševu ministarstvu.

Dakle, sada je na Berošu da kontaktira škole i iskoordinira ispomoć kako sve ne bi ostalo na promociji i ideji koja više dobro zvuči nego što je u praksi provediva jer bolnice su nepovjerljive i prema studentima, a kamoli učenicima, donosi Večernji list.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!