ministar obrazovanja

Fuchs: Nitko nije rekao da nakon Svih svetih kreće online škola

28.10.2020 u 09:38

Bionic
Reading

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, gostujući u emisiji Hrvatskog radija 'A sada Vlada', rekao je kako nitko nije rekao da nakon Svih svetih kreće online škola

'Škola ide ili po A ili B ili modelu C, ovisno o epidemiološkoj situaciji u pojedinim dijelovima, gradovima ili županijama. Lokalni stožeri prate epidemiološku situaciju i tada sugeriraju osnivačima treba li prelaziti na model C', rekao je ministar Fuchs, prenosi HRT.

Dodao je da su neke županije htjele na brzinu nešto riješiti i donijeti neke odluke, međutim, kako je rekao, s njima se razgovaralo i uvjerilo ih da donose prenagle odluke te da je najbolji način izvođenja nastave licem u lice.

'Imamo čitav niz drugih mjera koje se mogu primijeniti prije zatvaranja škola, a dat će bolji učinak. Zatvaranje škola daje najlošiji učinak na smanjenje zaraze i najveću štetu učenicima', rekao je ministar, dodavši kako razumije strah roditelja i nastavnika.

Kad je riječ o izvanškolskim aktivnostima, ministar je podsjetio da su na početku školske godine zatvorili školske dvorane za izvanškolske aktivnosti, nastojeći izbjeći miješanje djece. Međutim istaknuo je da su to morali olabaviti jer je epidemiološka situacija bila dobra u školama, a i djeca su se družila izvan škole. Naglasio je da će se ponovno naći u Ministarstvu i prodiskutirati nove preporuke.

'Pokazalo se da škole nisu centri širenja zaraze. Ima nekoliko slučajeva, ali svi slučajevi su infekcije izvana', kazao je ministar.

Rekao je da je na koronavirus pozitivno 367 školskih djelatnika i 1192 djece. Od toga, njih 129 je do šest godina, a 1063 su od sedam do 18 godina. U samoizolaciji se nalazi 604 školskih djelatnika i 10.653 djece, od toga 2209 do šest godina i 8444 od sedam do 19 godina.

Na pitanje što se može očekivati od rebalansa proračuna sljedeće godine ministar Fuchs je rekao kako su u proračun uključili obećano povećanje, ali da će vidjeti kako će se odvijati punjenje proračuna.

'Ono što mogu reći je da neće biti smanjenja plaća i da će se ono što je dogovoreno na razini Vlade i poštovati', zaključio je Fuchs.