ZDRAVSTVENA REFORMA

Beroš otkrio kad kreću sistematski pregledi za sve; najavio poslijepodnevni rad bolničkih liječnika po domovima zdravlja

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 21.10.2022 22:31
  • Objavljeno 21.10.2022 u 19:37
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: MATEJ KASTELIC / PANTHERMEDIA / PROFIMEDIA / Zeljko Puhovski / Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u petak kako polica dopunskog zdravstvenog osiguranja neće poskupjeti, ostaje 70 kuna mjesečno, no poskupljuje participacija za one koji nemaju dopunsko osiguranje, a takvih je 600 tisuća u RH

"HZZO neće poskupiti dopunsko osiguranje i to je naš cilj. Ne želimo dodatno teretiti građane, pogotovo u kontekstu ovakve ozbiljne ekonomske situacije u zemlji i u svijetu. Namjerno smo ostavili cijenu na 70 kuna", kazao je Beroš za Novu TV referirajući se na najavljenu zdravstvenu reformu.

Međutim, dodao je, kao pokušaj regulacije tržišnih aspekata u zdravstvu povećali su participaciju sa 2000 na 4000 kuna za one bez dodatnog osiguranja. "To je maksimum koji netko tko nije osiguran u zdravstvu može platiti", istaknuo je resorni ministar.

Na pitanje o dvije milijarde kuna koje zdravstvo gubi od trošarina na duhanske proizvode Beroš je uzvratio kako je to 'krivo gledanje na stvari'.

"Vlada, u suradnji s Ministarstvo zdravstva i Ministarstvom financija, svake godine daje daleko više novca od te dvije milijarde od posebnog poreza na duhanske proizvode... To je ogroman novac, ali morate uzeti u obzir da smo 2021. godine dobili 6,8 milijardi, a ove godine zasad 2,4 milijarde dodatnog novca. Jamstva postoje i to je sve skupa dogovoreno", naveo je ministar.

Na pitanje o manjku obiteljskih liječnika rekao je kako je riječ o "naslijeđenom problemu" koji nije iz njegovog mandata.

KBC Sestre milosrdnice

Izvor: Promo fotografije / Autor: KBC Sestre milosrdnice

"Govorim o novcu koji smo izdvojili za specijalizacije. Svakako ćemo nastojati poboljšavati organizacijske, financijske i kadrovske uvjete u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i privući te ljude... Zbog toga bi mladi liječnici trebali dobiti priliku da, nakon završetka obrazovanja, godinu dana provedu radeći u ordinaciji pod nadzorom iskusnijeg liječnika", pojašnjavao je Beroš.

Sistematski pregledi u drugom kvartalu iduće godine

Beroš se osvrnuo i na program sistematskih preventivnih pregleda koji će, kaže, biti prilagođeni novim međunarodnim smjernicama te bi mogli "zaživjeti u drugom kvartalu sljedeće godine". Sistematski pregledi, kako je tportal već pisao, uvode se za sve kategorije osiguranika radi prevencije i ranog otkrivanja bolesti.

Referirajući se na nelogičnosti i duge termine čekanja za specijalističke preglede, Beroš je rekao kako "vrlo često dolazi do preklapanja termina" te nije zadovoljan načinima vođenja listi čekanja u HZZO-u. "Mi ćemo odrediti što je prihvatljiva lista za pojedine medicinske preglede...", rekao je ministar.

Najavio je i kako će bolnički liječnici dolaziti u popodnevnim satima u domove zdravlja, primjerice kardiolog da bi napravio ultrazvuk srca.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!