nije vozač kamiona

Beroš: Muškarac zaražen koronavirusom je pod nadzorom od povratka iz Italije

03.03.2020 u 14:17

Bionic
Reading

Nakon što je u Varaždinu potvrđen deveti slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, ministar zdravstva Vili Beroš u utorak je došao u varaždinsku Opću bolnicu te potvrdio kako je riječ o osobi koja je bila u Italiji te da je od povratka pod nadzorom.

Opovrgnuo je da se radi o vozaču kamiona rekavši kako je mlađi muškarac po povratku iz Italije dobio rješenje o zdravstvenom nadzoru i postupio sukladno tom rješenju.

Nacionalni stožer civilne zaštite jutros je bio izvijestio o devetoj zaraženoj osobi od koronavirusa u Hrvatskoj, vozaču koji je odlazio po robu u virusom zahvaćena područja Italije.

Ministar Beroš ustvrdio je i da poduzete mjere i izdane upute daju rezultate.

"Zdravstveno stanje svih oboljelih, pa i našeg varaždinskog bolesnika, je potpuno dobro, on čak nema ni temperaturu. To je ohrabrujuće i uklapa se u ono što već danima govorimo, da preko 80 posto bolesnika ima lakši klinički oblik te bolesti", rekao je Beroš u Varaždinu.

Od danas posebne upute za starije i osobe koje boluju od kroničnih bolesti

Najavio je da će tijekom dana biti izdane posebne preporuke za stariju populaciju, imunokompromitirane osobe i osobe koje boluju od nekih kroničnih ili drugih bolesti s obzirom da je mortalitet nešto veći kod takvih osoba.

Ministar zdravstva je istaknuo i da se županijski stožeri pripremaju za sve moguće scenarije, ali se nada da će s dolaskom toplijeg vremena ta infekcija jenjavati i da će nestati.

"Mislim na činjenicu da su ljudi više vani, na svježem zraku i da više provjetravaju svoje prostore. Osim toga, i količina ultraljubičastog zračenja je potpuno drugačija", rekao je Beroš te dodao da sve zemlje koje sada imaju višu temperaturu zraka, imaju i lakšu kliničku sliku i daleko je manji broj oboljelih.

O dodatnim mjerama razmišljat će se u slučaju daljnje progresije broja oboljelih u Italiji, naglasio je ministar Beroš dodavši da uvođenje nekih posebnih mjera, samo s hrvatske strane, ne bi dalo očekivane rezultate. Kazao je i da je u redovitom kontaktu s ministrima zdravstva zemalja u okruženju.

"Svi imamo slično promišljanje koje ćemo definirati na zajedničkom sastanku u Bruxellesu u petak", najavio je Beroš.

Ne bih govorio o financijskim iznosima - zdravlje nema alternativu

Na pitanje o naknadama za osobe u karanteni, ministar je kazao da je to propisano zakonom.

"No, u ovom trenutku ne bih želio da govorimo o financijskim iznosima zato jer je zdravlje nacije najvažnije, ono nema alternativu", odgovorio je Beroš.

U Hrvatskoj je izrađen 231 nalaz, a desetak ih je u najavi, što znači da su kapaciteti u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu adekvatni, dodao je.

Ministar Beroš održao je sastanak s ravnateljem varaždinske Opće bolnice Nenadom Kudelićem, varaždinskim županom Radimirom Čačićem i načelnikom županijskog Stožera Civilne zaštite, zamjenikom župana Robertom Vugrinom.

"Osoba je bila u Italiji, od prelaska granice bila je pod nadzorom, od prvog dana je u kontaktu s epidemiologom, prvo je bila u kućnoj izolaciji. Epidemiolozi su u kontaktu sa svim osobama koji su bili u kontaktu sa zaraženim osobama. Prati se taj trag, gleda se da se moguća epidemija zadrži u okvirima u kojima se može kontrolirati“, rekao je Vugrin.

Župan Čačić je dodao da su bolnica, epidemiološke službe i Stožer civilne zaštite i na ovom slučaju pokazali da su spremni.

Vugrin je potvrdio otkazivanje jednog događaja najavljenog za subotu, 7. ožujka.

"Ne postoji generalna zabrana javnih okupljanja ili otkazivanja, ali smo jedan događaj otkazali jer se radi o koncertu za umirovljenike, njih 600 na jednoj lokaciji, koji se trebao održati krajem tjedna. Donijeli smo odluku, pošto se radi o rizičnoj skupini, da se taj koncert otkaže“, rekao je načelnik županijskog Stožera.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok u utorak je obišao osnovne škole kako bi se uvjerio da su poduzete sve preventivne mjere da se maksimalizira zdravstvena zaštita.

"Sve škole imaju dovoljno sredstava za pranje ruku i dezinfekcijskih sredstava te se učionice i sve popratne prostorije redovito provjetravaju, održavaju i čiste. Grad Varaždin poduzeo je još i dodatne mjere održavanja higijene o čemu će se na dnevnoj bazi voditi računa", priopćili su iz Grada Varaždina.