ministar zdravstva

Beroš: Izložen sam napadima, a doista unaprjeđujemo sustav

04.07.2022 u 11:50

Bionic
Reading

Ministarstvo zdravstva organiziralo je za danas okrugli stol s predstavnicima šest udruga primarne zdravstvene zaštite 'radi dodatnog poticanja konstruktivnog dijaloga o predstojećim izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti. No, četiri udruge - KoHOM, DNOOM, HDOD - HLZ i HUUGO odbile su poziv za sudjelovanje na okruglom stolu

- Ne bojim se opstrukcije, savjest mi je čista, izložen sam napadima, a doista unaprjeđujemo sustav, izjavio je nakon sastanka ministar Vili Beroš, javlja HRT.

Do sada je, kaže, radna skupina definirala ono što je s njihovog aspekta bilo važno, većinu toga je meni prihvatljivo, nakon toga prijedlog ide u javno savjetovanje, zainteresirani mogu dati svoje prijedloge. Radi se, naglasio je, o iznimno važnom zakonu, dobro je sagledati sve mogućnosti i unijeti izmjene u zakon koje garantiraju bolju zdravstvenu zaštitu.

- Administracija je prepoznala nelogičnosti koji su završavali i tragično, naš zadatak je da se to ispravi. Svi koji imaju konstruktivne prijedloge su dobrodošli. Proces je u tijeku, s današnjim sastankom razgovori nisu ni počeli, a niti će se s njime završiti. Postoji procedura koja će se ispoštovati, očekujem prijedloge, mišljenja - poručio je.

Na novinarsko pitanje zašto onda predstavnici udruga tvrde da nijedan njihov prijedlog nije uvažen, rekao je da zakon nije generalno mjesto koje rješava sve probleme.

- Zakon ostvaruje osnovne pretpostavke za određene elemente. Tako su predstavnici udruga govorili o koeficijentima, radnom vremenu, dodacima, što su drugi elementi, nije to supstrat zakona, rekao je.

Osobno, kaže, ne može odustati od prijedloga koji su usmjereni ka unapređenje pružanja zdravstvene zaštite i brigu za pacijente i ne može svjedočiti tome da liječnik ne želi izaći iz ordinacije obiteljske medicine.

- Da vama sada pozli, da je liječnik u blizini, zamislite da ne bi trebao izaći iz ordinacije i pružiti vam pomoć - rekao je i naglasio da razgovaraju o određenom backup-u, žao mu je, kaže, što od toliko drugih javnih stvari, ova tema dominira u javnom prostoru.

Na novinarsko pitanje zašto mu ne uspjeva komunikacija s liječnicima, rekao je da oni komuniciraju s medijima.

- Ne znam je li njima interes pacijenata na prvo mjesto, meni sigurno jest. Trebaju imati prijedlog koji se odnosi na zakonske izmjene, ne na kompletnu priču o primarnoj zdravstvenoj zaštiti - rekao je i dodao: Prvi sam koji tvrdi da nije normalno da su koeficijenti liječnika u primarnoj manji od bolničkih. Mijenjat ćemo to, ali zakon je jedno mjesto, a uredba o koeficijentima je drugo. Sada se bavimo izmjenama zakona, a one određuju samo pravac kretanja, a ne elemente.

Današnji nedolazak 4ćetiri udruge vidi kao neku vrstu debakla, ali pitanje je čijeg.

- Ljudi su došli, bili konstruktivni, davali svoje prijedloge i njima sam zahvalan, tako se brinemo o pacijentima. Kako su neki mogli doći, drugi ne mogu. Teza da su dovedeni pred svršen čin apsolutno ne stoji. Administracija je pripremila određeni prijedlog, ali je on sklon promjenama, naglašava, sve dok ga ne potvrdi Hrvatski sabor i to nakon dva čitanja.

Nisam konformist, imam jasnu ideju, neću popuštati pred pritiscima jer to nisu ideje za moju dobrobit, to su ideje za dobrobit hrvatskih građana', kazao je Beroš.