iva pem novosel

Epidemiologinja HZJZ-a objasnila zašto Hrvatska bilježi rast novozaraženih: Svi smo se nadali mirnom ljetu, ali ovaj porast ne čudi

01.07.2022 u 10:40

Bionic
Reading

Epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), Iva Pem Novosel, u Novom danu je komentirala epidemiološku situaciju u Hrvatskoj i porast broja zaraženih

Epidemiologinja navodi da smo u blagom porastu, iako je višestruko veći nego prethodnih tjedana. Objasnila je i zašto sada imamo porast broja zaraženih, piše N1.

'S obzirom na to da su se pojavile dvije nove varijante omikrona, B4 i B5, koje su u Europi već i prevladale, a poznato je da su više zarazne, onda zapravo i ne čudi taj porast', istaknula je. 'Svi smo se nadali mirnom ljetu', dodala je. Navodi da omikron izbjegava imunitet pa se mogu zaraziti i oni koji su se cijepili i oni koji su preboljeli covid.

'Pokazalo se da osobe koje su docijepljene, ako se i zaraze novom varijantom, klinička slika je neusporedivo blaža. Općenito je za omikron od početka vidljivo da uzrokuje blaže kliničke slike', pojašnjava Pem Novosel. Dodaje da kombinacija cijepljenja i preboljenja daje prilično dobru zaštitu.

Epidemiologinja je navela da je poželjno nositi zaštitne maske na razičnim lokacijama, a to uključuje zdravstveni sustav i javni prijevoz. 'Nagužvani tramvaji i autobusi su vrlo rizični. Bilo bi mudro u busu i tramvaju koristiti masku kad je gužva', rekla je Pem Novosel.