poznata lica

Beroš i Markotić nisu članovi Stožera civilne zaštite, a doznali smo kako su se našli na njegovim svakodnevnim presicama

11.05.2020 u 22:01

Bionic
Reading

Odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite kroje nam živote posljednjih nešto više od dva mjeseca. Iako on broji 27 članova, većina ih je nepoznata javnosti. Na svakodnevnim presicama glavnu riječ vode četiri osobe: Davor Božinović, Krunoslav Capak, Vili Beroš i Alemka Markotić, od kojih dvije nisu stalni članovi tog stožera, već tek pridružene

Prije točno mjesec dana mnogo se prašine podiglo kada je otkriveno da Beroš i Markotić nisu članovi Nacionalnog stožera. Tada se čak isticalo da bi zbog toga sve odluke koje je to tijelo donijelo mogle biti nevažeće. Bez obzira na sve, poznati dvojac i dalje nije formalno član Stožera. Članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske zaposlenici su državnih i javnih tijela koji su imenovani po svojoj funkciji. On pak ima čak 27 članova i članica, od kojih je većina nepoznata javnosti.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u njemu je načelnik, a njegov zamjenik je Damir Trut, po funkciji pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za civilnu zaštitu. U Stožeru su još predstavnici svakog ministarstva, kao i predstavnici Hrvatske vatrogasne zajednice, Državnog hidrometeorološkog zavoda, Seizmološke službe Hrvatske, Hrvatskih voda, Hrvatskog Crvenog križa i Hrvatske gorske službe spašavanja.

Vrijedi istaknuti da je Vlada 26. ožujka naknadno u Nacionalni stožer imenovala Maju Grbu Bujević kao predstavnicu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, ali isto nisu napravili s Berošem i Markotić.

Problem su riješili tako što su ih u rad Stožera priključili kao pridružene članove.

Kako su nam objasnili, načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, u ovom slučaju Davor Božinović, može u slučaju opravdane žurne potrebe za ekspertnim savjetom koji će olakšati provođenje mjera i aktivnosti operativnih snaga sustava civilne zaštite na sjednicu Stožera pozvati i stručnjake iz drugih tijela javne vlasti, znanstvenih institucija, pravnih osoba od interesa za Republiku Hrvatsku te drugih pravnih osoba i udruga građana.

Slijedom navedenog, a uvažavajući novonastalu situaciju proglašenjem pandemije i poštujući struku, u aktivan rad Stožera uključeni su ministar zdravstva Vili Beroš i ravnateljica Klinike za infektologiju 'dr. Fran Mihaljević' Alemka Markotić. Tako sada ispada, gledajući izvana, da u velikom tijelu koje broji čak 27 članova glavnu riječ vode dva pridružena člana.

Spomenimo i kako su nam odgovorili na upit da za svoj rad u Stožeru članovi ne primaju nikakvu naknadu ni dnevnice, osim redovitih plaća u tijelima u kojima su zaposleni.