MINISTAR ZDRAVSTVA

Beroš: Da ste me prekjučer pitali je li Capak u HDZ-u, rekao bih vam da ne znam

30.04.2020 u 18:44

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš u Dnevniku N1 govorio je o popuštanju mjera, o planovima za budućnost, ali i o stranačkoj pripadnosti ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka o kojoj se ovih dana naveliko priča

Na pitanje hoće li popuštanje mjera uzrokovati porast oboljelih, Beroš je u Dnevniku N1 rekao da se nada da neće, ali da moramo biti pripravni i na to.

'Dugo smo promišljali kako postepeno popuštati mjere. Ukoliko bude pridržavanja epidemioloških mjera, vjerujem da se to neće odraziti na porast oboljelih', uvjerava te dodaje:

'Sreća je da nam trenutna situacija omogućava da razmišljamo o demobilizaciji Arene. U ovom trenutku ne vidimo neki poseban razlog da Arena bude u ovoj funkciji i nadalje. Epidemiološka situacija je ta koja nam omogućava da na taj način razmišljamo. Mišljenja smo da pružanje adekvatne zdravstvene zaštite je od velike važnosti. Možemo s razlogom popuštati naš oprez i polako reaktivirati zdravstveni sustav', kaže Beroš dodajući da su liste čekanja sigurno povećane.

'Rad se dosad odvijao po drugačijim okolnostima. Manji broj osoblja je radio. Na ovaj način ćemo polako popustiti naše mjere i liste čekanja odrediti na taj način da se po riziku donosi odluka o prioritetima na listama čekanja. One koji su rizičniji, rješavat ćemo prve', napomenuo je.

'Kad sam govorio o zdravstvenim djelatnicima u Domovima za starije, govorio sam o nadzoru. Izvjesno je da medicinske sestre i djelatnici rade u Domovima za starije', dodao je.

Rekao je i kako je potrebno unaprijediti sustav primarne zdravstvene zaštite.

'Digitalna transformacija zdravstvenog sustava, funkcionalna integracija bolničkog sustava... Na tome ćemo raditi nadalje. Nabava zaštitne opreme bio je jako veliki problem, ali smo kontinuiranim trudom uspjeli osigurati zaštitnu opremu. Ovih dana je došlo nekoliko aviona koja vrijedi više od 200 milijuna kuna', rekao je ministar.

Osvrnuo se i na temu stranačke pripadnosti Krunoslava Capaka.

'Da ste prekjučer pitali je li Krunoslav Capak član HDZ-a, ja bih vam rekao da ne znam. Ne gledamo stranačku pripadnost kad je u pitanju borba protiv koronavirusa', rekao je Beroš. 

Moguće ukidanje redovitih presica kaže da ovisi o epidemiološkoj situaciji.

'Moramo biti strpljivi i na oprezu još neko vrijeme', istaknuo je. 

Za izbore je rekao da je zbog epidemiološke slike realno da budu na listi, a o tome hoće li biti na listi HDZ-a kaže: 'Ako netko procijeni da sam dobar, ja ću biti na raspolaganju hrvatskom narodu.'