ŽIVOT U DEMOKRATURI

Bernard-Henri Levy nakon napada u Beogradu: Srbija i danas ima Miloševića!

11.05.2017 u 18:31

Bionic
Reading

Francuski filozof, pisac i redatelj Bernard-Henri Levy iznio je niz optužbi na račun stanja društva, demokracije i medija, a obrušio se i na predsjednika Srbije nakon napada koji je preživio na tribini filmskog festivala Beldocs

Levyja je jedan mladić u srijedu navečer pogodio komadom torte nakon projekcije njegovog filma Pešmerga u Dvorani Kulturnog centra Beograda, u okviru Beldocsa.

Uz povike 'Ubico napusti Beograd' i 'Ovaj gad se zalagao za bombardiranje Jugoslavije osam godina prije intervencije NATO-a', troje ljudi, koji su se predstavili kao pripadnici SKOJ-a, prekinuli su obraćanje Levyja.

'Vi, srpski prijatelji, još živite pod režimom koji se naziva novim imenom - 'demokratura', odnosno diktatura koja koristi opće izbore i privid je demokracije da potčini civilno društvo i uguši stremljenje k slobodi', rekao je Levy u četvrtak, prenosi Al Jazeera Balkans.

Levy je kazao i da on nikada nije zagovarao bombardiranje Srbije, već uklanjanje Slobodana Miloševića s vlasti.

Danas, rekao je, Srbija opet ima Miloševića: 'U Srbiji ljudi uživaju prave slobode, ali Milošević je još na vlasti: Milošević na bis, Milošević 'minus 20' i Milošević bez rata', rekao je Levy.

'Vaš predsjednik sabotira suočavanje s prošlošću i lamente nad užasima u Bosni, etničkom čišćenju na Kosovu i medijski manipulira građanima Srbije. Istovremeno, vaš predsjednik tvrdi da je Europljanin i da želi Srbiju uvesti u Europu. Europljani igraju tu igru, računajući tu i Francusku, i bez pogovora uzimaju zdravo za gotovo te izjave', naveo je Levy.

Filozof Levy napadnut u Beogradu Autor: Al Jazeera Balkans/Tanjug

Dodaje da već jedno stoljeće postoji ista percepcija Balkana: nemirni narodi skloni problemima i ratu, a manje skloni demokraciji, zaslužuju samo gospodara koji ih čuva.

'Neku mješavinu Victora Orbana i Recepa Tayyipa Erdogana', dodao je Levy.