'FAŠISTIČKI ČIN'

Francuski filozof Bernard-Henri Levy napadnut tortom u Beogradu

10.05.2017 u 22:24

Bionic
Reading

Francuski filozof Bernard-Henri Levy fizički je napadnut na tribini filmskog festivala Beldocs u Beogradu, a teži incident spriječili su televizijski snimatelji te nekolicina ljudi iz publike

Levy je pogođen komadom torte u lice. Uz povike 'Ubojico, napusti Beograd' i 'Ovaj gad se zalagao za bombardiranje Jugoslavije osam godina prije intervencije NATO-a', troje ljudi, koji su se predstavili kao pripadnici SKOJ-a, prekinuli su obraćanje Levyja u dvorani Kulturnog centra poslije projekcije njegova filma 'Pešmerga' u okviru programa Beldocsa, javlja Al Jazeera Balkans.

Ozbiljniji incident spriječili su snimatelji, zadržavši muškarca koji je fizički nasrnuo na Levyja.

Jedan mladić je nosio transparent: 'Pozivao je na intervenciju u Jugoslaviji još prije nego što se Jugoslavija raspala'.

Filozof Levy napadnut u Beogradu Autor: Al Jazeera Balkans/Tanjug

Na bini iznad mjesta na kojem je redatelj Goran Marković imao namjeru razgovarati s Levyjem o njegovu filmu, drugi mladić je razvio transparent na kojem je na engleskom pisalo: 'Bernard Levy podržava imperijalistička ubojstva' - u potpisu SKOJ te srp i čekić.

Levy je tijekom incidenta uzvikivao da je to što se događa fašistički čin. Poslije se vratio u dvoranu, zahvalio publici što je gledala njegov film i kazao da se Srbija nije promijenila koliko su se nadali njeni prijatelji.

'Demokracija još nije pobijedila u Beogradu. Ne žele svi čuti istinu u ovom gradu. Živjela Europa i živjela demokratska Srbija u Europskoj uniji. Ponosan sam što danas pred vama branim tekovine antifašizma u Europi', kazao je Levy.