novi kriteriji

Berlin upozorava Sofiju da ne blokira Sjevernu Makedoniju

22.09.2020 u 20:00

Bionic
Reading

Ne treba dodavati nove uvjete za pokretanje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom, izjavio je u utorak u Bruxellesu njemački ministar za europske poslove Micheale Roth, komentirajući najave da bi Bugarska mogla blokirati Skoplje

"Ne bismo trebali dodavati nove kriterije i uvjete, uz one koje smo već dogovorili. Pozivam sve da pokažu konstruktivan duh", rekao je Roth na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara za europske poslove zemalja članica EU-a. Roth je dodao da razgovara s bugarskim partnerima "jer moramo raditi na temelju onoga što smo zajednički dogovorili".

Prošli je tjedan procurio bugarski dokument prema kojem bi Sofija mogla blokirati pokretanje pregovora sa Sjevernom Makedonijom, ako u Skoplju nastave inzistirati na zasebnom makedonskom identitetu i jeziku.

Sjevernu Makedoniju je godinama blokirala Grčka, sve dok vlada u Skoplju nije pristala na kompromis s Atenom prema kojem je država premeinovana iz Republika Makedonija u Republika Sjeverna Makedonija. Sada bi se ponovno mogao pojaviti sličan problem, ovaj put zbog istočnog susjeda.

"Zapadni Balkan nije naše stražnje, nego unutarnje dvorište. U interesu je svih zemalja članica, posebice onih koji graniče sa zapadnim Balkanom, da te zemlje imaju europsku perspektivu i da mogu postati mjesto mira, stabilnosti i pomirenja", istaknuo je Roth.

Dogovor o otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom postignut je za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a. Sada njemačko predsjedništvo radi na organiziranju prve konferencije o pristupanju za obje zemlje u prosincu. Za to je također potrebna suglasnost svih država članica.