potvrđeno

Belgija otkrila prvi slučaj nove varijante koronavirusa u Europi, u toj zemlji na snagu stupaju stroge mjere

26.11.2021 u 14:55

Bionic
Reading

Belgija je otkrila prvi slučaj nove varijante koronavirusa u Europi, koja je prvi puta zabilježena u Južnoafričkoj Republici, rekao je belgijski virolog u petak

Marc Van Ranst, čiji laboratorij surađuje s belgijskim zavodom za javno zdravstvo Sciensano, napisao je na Twitteru da je varijanta pronađena kod putnika koji se vraćao u Belgiju iz Egipta 11. studenoga. Osoba je prve simptome razvila 22. studenoga.

Van Ranst je ranije na Twitteru napisao da „analiziraju dva sumnjiva uzorka”.

  • +3
Testiranje na koronavirus Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petrić

Velika Britanija upozorila je u petak da je nova varijanta koronavirusa koja se širi u Južnoafričkoj Republici razlog za veliku zabrinutost i da je znanstvenici smatraju najznačajnijom do sada jer bi cjepiva mogla biti manje učinkovita.

Van Ranst je rekao da su uzorci izazvali sumnju jer se nije radilo o delta varijanti koronavirusa, koja sačinjava gotovo sve slučajeve zaraze u Belgiji.

Belgija zatvara noćne klubove i diskoteke

Zbog iznimno velikog rasta broja novozaraženih koronavirusom, belgijske vlasti su u petak donijele niz mjera, među njima i zatvaranje noćnih klubova i diskoteka. “Situacija nije više održiva”, rekao je belgijski premijer Alexender de Croo, dodajući da se moraju uvesti nova ograničenja kako bi se usporilo širenje zaraze.

U Belgiji je u petak potvrđen i prvi slučaj zaraze novom varijantom koronavirusa koja je prvi put detektirana u Južnoafričkoj Republici.

Tijekom proteklog tjedna, dnevni prosjek zaraženih u Belgiji bio je 16,762, što je 48 posto više u odnosu na prethodni tjedan. Broj primljenih u bolnici porastao je za 22 posto.

Prva od niza mjera, koje će zasad vrijediti tri tjedna, jest zatvaranje noćnih klubova i diskoteka i to već od ovoga vikenda. Barovi i restorani mogu raditi do 23 sata, a za jednim stolom može biti najviše šest osoba.

Premijer de Croo je najavio potpore onima čije će poslovanje novim ograničenjima biti onemogućeno ili znatno smanjeno.

Što se tiče okupljanja po kućama tu nema ograničenja, ali se zabranjuju privatne zabave izvan stanova i kuća. Preporučuje se testiranje brzim antigenskim testovima prije odlaska na veća obiteljska okupljanja, a građani su pozvani da naročito paze kada je riječ o kontaktima s ranjivim osobama.

“Ograničite svoje kontakte”, pozvao je belgijski premijer.

Rad od kuće, gdje god je moguće, ostaje obvezan četiri dana u tjednu kao i dosad.

Sportska natjecanja u dvoranama mogu se nastaviti ali bez publike. Iznimka su natjecatelji mlađi od 18 godina, čiji roditelji mogu ući u dvoranu.

Ministri obrazovanja belgijskih federalnih jedinica razgovarat će tijekom ovoga vikenda o novim mjerama u školama.

Ministar zdravstva Frank Vandenbroucke rekao je da se mora poštovati obveza nošenja maski, mjeriti razina ugljikova dioksida u učionicama te da je potrebno izbjeći miješanja učenika iz različitih razreda.

Ministri zdravstva federalnih jedinica pripremaju plan za ubrzanje cijepljenja.

Preporučuje se dodatna booster doza za sveukupno stanovništvo, s tim da treba prvo krenuti sa starijima od 65 godina i sa zdravstvenim radnicima. Do sada je u Belgiji booster dozu primilo 1,250.000 građana starije dobi ili oni koji su lošijeg zdravstvenog stanja.

U Belgiji je trenutačno potpuno cijepljeno 75,31 posto stanovništva.