mutacija B.1.1.529

Znanstvenici u panici: Nova varijanta koronavirusa je najznačajnija dosad

26.11.2021 u 07:46

Bionic
Reading

Nova varijanta koronavirusa najznačajnija je koju su znanstvenici dosad otkrili, rekao je visoki zdravstveni dužnosnik u Velikoj Britaniji. Znanstvenici strahuju da bi varijanta - poznata kao B.1.1.529 - mogla biti lakše prenosiva i efikasnije izbjeći cjepiva, piše BBC

Jenny Harries, izvršna direktorica britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost (UKHSA), kaže: 'Ovo je najznačajnija varijanta s kojom smo se do sada susreli i hitno je istraživanje u tijeku kako bi se saznalo više o njenoj prenosivosti, ozbiljnosti i osjetljivosti na cjepivo.'

Ona kaže da znanstvenici istražuju 'koje javnozdravstvene akcije mogu ograničiti utjecaj B.1.1.529'.

Velika Britanija žuri sa strogim ograničenjima putovanja za Južnu Afriku i pet susjednih zemalja kako bi zaustavila širenje novog soja.

Znanstvenici u Južnoafričkoj Republici objavili su u četvrtak da su identificirali novu varijantu covida-19 s višestrukim mutacijama koju smatraju odgovornom za velik porast broja zaraženih.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

'Nažalost, u Južnoafričkoj Republici identificirali smo novu varijantu koja je razlog za zabrinutost', rekao je virolog Tulio de Oliveira na izvanrednoj konferenciji za novinare. Varijanta, koja nosi oznaku B.1.1.529, 'ima jako velik broj mutacija', rekao je.  

'Nažalost, izaziva skok zaraze', rekao je. Ta varijanta identificirana je i u Bocvani i Hong Kongu kod putnika koji su stigli iz Južnoafričke Republike.