rekonstrukcija u banskim dvorima

Plenković predstavio novu Vladu i istaknuo da su osvježenja bila nužna

17.07.2019 u 21:59

Bionic
Reading

Nakon sastanka predstavnika stranaka vladajuće većine u Banskim dvorima na kojem su predstavljeni novi ministri sam premijer Andrej Plenković potvrdio je da je dobio potporu koalicijskih partnera za postavljanje novih ministara; Josipa Aladrovića, Marije Vučković, Gordana Grlića Radmana, Vesne Bedeković, Marija Banožića, Ivana Malenice i Marka Pavića koji će jedno ministarstvo zamijeniti drugim

'Kao što sam prije nekoliko dana najavio rekonstrukciju Vlade konzultacije koje sam provodio podržali su danas u HDZ-u, ali predstavnici svih stranaka parlamentarnoj većini.

Uobičajeno je da se pri kraju trećeg mandata Vlade naprave određene promjene, koje će omogućiti Vladi da bez opterećenja nastavi program koji se odnosi na rast gospodarstva, a smanjivanje polariziranosti i tenzija u društvu, da ostvarimo ono za što smo dobili povjerenje. Kruna tih aktivnosti bit će predsjedanje Vijećem EU u prvoj polovici 2020. godine. Ova rekonstrukcija je veća nego što su bila nagađanja u medijima', kazao je Plenković.

Potvrdio je da će na mjesto ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac doći ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, a njegovu poziciju preuzeti će šef HZMO-a Josip Aladrović.

Tomislava Tolušića na mjestu ministra poljoprivrede zamijenit će državna tajnica u tom ministarstvu Marija Vučković.

Na mjesto Nade Murganić, ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, doći će saborska zastupnica Vesna Bedeković.

Mariju Pejčinović Burić, koja odlazi na mjesto glavne tajnice u Vijeću Europe zamijenit će trenutni veleposlanik u Njemačkoj Gordan Grlić Radman.

Gorana Marića, koji je podnio ostavku na mjestu ministra državne imovine, zamijenit će Mario Banožić, predstojnik Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Ivan Malenica, dekan veleučilišta u Šibeniku, zamjeniti će Lovru Kuščevića na mjestu ministra uprave.

Dodao je i da su odlaskom Tolušića i Pejčinović Burić upražnjena su i mjesta podpredsjednika Vlade, a njih će popuniti Davor Božinović, ministar MUP-a i Zdravko Marić, ministar financija.

  • +4
Novi ministri u Vladi Andreja Plenkovića Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Sanja Putica koja je zamjenjivala Lovru Kuščevića u Saboru ide u Ministarstvo obrazovanja za državnu tajnicu.

Nikolina Brnjac državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture (MMPI) prelazi u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova gdje će također biti na poziciji drćžavne tajnice. Josip Bilaver, pomoćnik ministra u MMPI postaje državni tajnik u istom ministarstvu.

Plenković je zahvalio svim bivšim ministrima na suradnji, a od novih ministara, kako je rekao, očekuje maksimalan angažman u realizaciji ciljeva Vlade. Predloženi ministri bit će predstavljeni Saboru u petak.

Na pitanje iz kojeg su razloga njegovo povjerenje izgubili Žalac, Murganić i Tolušić, istaknuo je da je on kao mandatar procijenio, u političkim okolnostima koje su postale opterećujuća slika za Vladu, da su osvježenja bila nužna.

'Procjenio sam, zajedno s vodstvom HDZ-a, potreban jedan bitan zaokret. U fokus javnosti i medija želim da dođu sva ona pozitivna postignuća, a da sve ono što radimo kao vlada dođe u fokus neopterećeno s onim što nam je oduzimalo pozornost', rekao je Plenković

S rekonstrukcijom ništa nije završilo nego tek počinje

Nakon sastnka u Banskim dvorima Milijan Brkić je kazao kako je pušten bijeli dim.

'To su ljudi iz HDZ-ove baze s iskustvom u područijma, dajmo im šansu', kazao je Brkić.

Branko Hrg naveo je da su svi koalicijski partneri podržali Plenkovićeve prijedloge.

'Vjerujem da će to biti sve izglasano', rekao je Hrg.

Ivan Vrdoljak, šef HNS-a na odlasku naveo je da s rekonstrukcijom ništa nije završilo nego tek počinje.

'Zadovoljan sam ciljevima koje smo zacrtali, da se skinu tereti s leđa i da se uđe u period kad će se razgovarati o političkim prioritetima i o stanju u društvu. Dosad najveća rekonstrukcija ijedne vlade u Hrvatskoj bi trebala donijeti da se u društvu razgovara o sadržaju', kazao je Vrdoljak.