POLJULJANO CRKVENO ZAJEDNIŠTVO

Bečki kardinal u oštrom sporu s neposlušnim svećenicima

  • Autor: D. Pilsel/IKA
  • Zadnja izmjena 07.09.2011 14:23
  • Objavljeno 07.09.2011 u 12:57
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Kardinal Schönborn oštro se protivi inicijativi 'Poziv na neposluh' koju je potpisalo više od tri stotine austrijskih katoličkih svećenika u kojem pozivaju na neposluh jer Papa i biskupi nisu prihvatili njihove zahtjeve, među kojima su ređenje žena, ređenje oženjenih u latinskoj Crkvi, pričešćivanje rastavljenih te mogućnost da laici vode župe

Bečki nadbiskup kardinal Cristoph Schönborn pozivom na jedinstvo odgovorio je na inicijativu 'poziv na neposluh' objavljenu 19. lipnja koju je potpisalo preko tri stotine austrijskih svećenika koji se ne slažu s teologijom i crkvenom stegom.

Kardinal je u više intervjua objasnio da je 'poziv na neposluh' protiv legitimne crkvene hijerarhije ne samo neopravdan nego je i povod sablažnjavanju katolika. 'Brojni se radnici pitaju kako je moguće da Crkva nagovara na širenje i primjenu neposluha, jer znaju da bi odmah ostali bez posla kad bi na radnom mjestu pokrenuli sličnu inicijativu', istaknuo je kardinal u pismu promicateljima pothvata.

On je ipak priznao da nije uvijek potrebno slagati se sa svim crkvenim odlukama, posebno u vezi crkvene stege, čak je u nekim slučajevima dopušteno odlučiti drukčije. 'Ali kada Papa ponavlja jasne odrednice, pozivajući se na važeći nauk – primjerice u vezi službi – onda poziv na neposluh dovodi u pitanje svekoliko crkveno zajedništvo. U konačnici svaki svećenik, kao i svi mi, mora odlučiti želi li nastaviti hod zajedno s Papom, biskupom i Crkvom ili ne želi', poručio je Schönborn, inače svjetski priznati teolog. Zacijelo je teško odreći se nekih ideja i perspektiva, ali onaj tko proglašava ništavnim načelo posluha raskida jedinstvo, izjavio je kardinal.

Kardinal Schönborn upozorava promicatelje pothvata 'Pfarrer-Initiative' na njihova proturječja u 'programu neposluha', primjerice slavljenje euharistije bez svećenika i na neprihvatljivu definiciju 'liturgijskih festivala'.

'Već sam gotovo dvadeset godina biskup. Zadaća je biskupa jedinstvo: jedinstvo u vlastitoj biskupiji, jedinstvo s Papom, jedinstvo s Crkvom. S velikom radošću prihvaćam tu zadaću. Doživljavam puno vrlo lijepih trenutaka, ali i trenutaka bolnih rana, a jedna od tih je poziv na neposluh', zaključio je kardinal.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi