BEZOBRAZLUK VLADAJUĆIH

Bečke vlasti plakatima protiv prosjaka

12.07.2010 u 07:29

Bionic
Reading

Od sljedećeg tjedna bi se na ulicama Beča, posebno kod ulaza u trgovinske objekte, trebali pojaviti ljubičasti plakati koji prolaznike potiču da prosjacima ne daju nikakav novac!

Iza akcije stoje gradska uprava, bečka policija i gospodarska komora, koje za sada ne nailaze na pohvale za bizarno-ekstremnu borbu moćnih i bogatih protiv poniženih i siromašnih. Prošlog mjeseca u Beču je stupio na snagu novi zakonski propis koji zabranjuje agresivno prosjačenje, što možda ima smisla u, primjerice, Kalkuti, dok se u gradu na lijepom plavom Dunavu čini tek kao socijalno neosjetljivi bezobrazluk vladajuće klase.

Kao i sve ostalo u Beču, i prosjaci su poznati po svojoj suzdržanosti i pristojnosti, pa tako mnogi od njih uopće ne prilaze ljudima niti im se obraćaju, nego samo na ulici kleče ispruženih ruku. Takva 'agresivnost' se nije svidjela gradskim ocima, a uslijedila je i zabrana prosjačenja u metrou, koja se čini jednako apsurdnom. Bečke vlasti i policija drakonski pristup opravdavaju pričama o organiziranom prosjačenju, kojemu je cilj profit, a ne tek puko preživljavanje, i iako toga vjerojatno ima, nikakvi službeni podaci ne podupiru stav da je ta pojava tako alarmantno raširena da bi izazvala toliki angažman struktura moći.

'Ma to je tek cinična drskost!' komentirali su najavljene plakate bečki Zeleni, koje osuđuje i bečki časopis beskućnika Augustin. I vlasnici prodavnih objekata, koje bi intervencija bečkih vlasti i policije navodno trebala zaštititi od prosjaka počinju istupati protiv ove akcije. Neki trgovci tako upozoravaju da su plakati neukusni i da je sve to neprihvatljiv napad na slabe društvene skupine od strane moćnika i stoga naglašavaju da ne žele biti dio histerije koja se pokušava stvoriti protiv beskućnika i prosjaka. Također najavljuju da plakate, koji će im biti dostavljeni sljedećeg tjedna, sigurno neće objesiti u svojim obrtima i trgovinama.

S druge strane, glasnogovornik bečke policije Rudolf Gerlich tvrdi da plakati nisu polarizirajući niti pozivaju na diskriminaciju prosjaka, nego da se novac radije da 'uglednim humanitarnim oranizacijama' te da je potrebno ne zatvarati oči pred fenomenom organiziranog prosjačenja. No, kako stvari stoje, svi oči drže otvorenima i jednostavno ne vide tu veliku prijetnju koju gradski oci i policija potenciraju. Organe reda i mira to nije spriječilo da prošlog mjeseca kazneno gone čak 400 prosjaka, među njima i neke invalide!