jačanje konkurencije

Grčić: Stopa od 2,8 posto pokazuje da hrvatsko gospodarstvo usporava

28.11.2018 u 13:37

Bionic
Reading

SDP-ov saborski zastupnik Branko Grčić u srijedu je, nakon objave Državnog zavod za statistiku (DZS) da je BDP u proteklom kvartalu porastao 2,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, poručio kako ta stopa pokazuje da hrvatsko gospodarstvo usporava

'Iako je stopa iznad očekivanja i procjene ekonomskih analitičara, ona jasno pokazuje da hrvatsko gospodarstvo usporava. Prošle godine, u trećem kvartalu, stopa je bila iznad 3 posto. Danak plaćamo padu industrijske proizvodnje, usporavanju turizma u ovoj godini zbog jačanja konkurencije u okruženju, a tu su i pokazatelji koji govore da usporavaju investicije i izvoz, a ponovno raste uvoz brže od izvoza', izjavio je Grčić novinarima.

Uz to, dodao je, robna bilanca se pogoršava, pa je situacija potpuno suprotna onim pozitivnim trendovima koje je Hrvatska imala zadnjih nekoliko godina.

Ne provode se strukturne reforme koje trebaju ojačati rast

'Naravno i da lošiji trendovi, pogotovo u Njemačkoj, utječu na nas i toga se Hrvatska mora bojati u godinama koje su ispred nas i činiti sve da se u ovom trenutku jača potencijal rasta. Međutim, to se ne događa. Imamo problem konkurentnosti gospodarstva i zabilježeni pad na ljestvicama od nekih 18 mjesta u zadnje dvije godine, što jasno govori da se ne provode strukturne reforme koje bi trebale ojačati potencijal rasta', istaknuo je.

Upozorio je i kako se vrlo loše koristi novac iz europskih fondova u kojima je ogroman investicijski potencijal, a Hrvatska je nakon pet godina samo na 14 posto apsorpcije, 'tako da u idućih pet godina trebamo apsorbirati 86 posto, pa procijenite koliko je to realno'.

Grčić napominje i da gospodarstvo usporava prije nego je dostiglo stope rasta koje jedino osiguravaju da Hrvatska može dostići druge zemlje EU, odnosno stope najmanje iznad 4 posto. Dodaje da se za razliku od prijašnjih godina, kada je bio zdraviji rast koji se bazirao na investicijama, trendovi okreću u negativnom smjeru, 'a to ni premijer ni Vlada kao da ne žele vidjeti'.

Ako Vlada ne stvara poslovno okruženje stvari će kliziti prema novoj krizi

 'Oni su ti koji stvaraju poslovno okruženje i ako ne budu radili na tome i na taj način poticali izvoznike, prvenstveno iz industrije, stvari će kliziti prema nekoj novoj krizi. To je sasvim neminovno', upozorio je.

 Istaknuo je kako se štedjeti mora, ali je vrlo važno gdje se štedi. 'U najboljim danima morate računati da će doći kriza, jer se krize uvijek događaju u ciklusima. Ove dvije, tri godine bilo je vrijeme da se jako oprezno gospodari s državnim resursima i da se provedu reforme i u javnoj upravi i u javnim poduzećima, kako bi se stvorila dobra osnova za ono što slijedi. Međutim, to se ne događa', poručio je Grčić.

Nakon što je SDP-ova vlada barem održala jednak broj zaposlenih u javnom sektoru, naglasio je, sada taj broj naglo raste. U zadnje dvije godine narasao je broj javnih službenika za 10 posto, kao i u javnim poduzećima, a dobit im je pala čak 50 posto u prošloj godini, upozorio je.

'To je ozbiljno upozorenje Vladi da se tako raditi ne može. Zapošljavati ljude i u isto vrijeme ne voditi računa da su to novi, dodatni troškovi, pri čemu se ti novci mogu potrošiti puno korisnije za postojeće zaposlenike javnog sektora, učitelje, medicinsko osoblje, socijalne radnike. To je prioritet, uz umirovljenike. Očigledno je da država u ovom trenutku ne vodi računa što su istinski prioriteti u državi', zaključio je Grčić.