nemogućnost rasta BdP-a

Lovrinović: RH ne može premašiti stopu rasta od 3 posto da se okrene naglavačke

28.11.2018 u 13:13

Bionic
Reading

Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović poručio je u srijedu, uoči objave Državnog zavoda za statistiku da je hrvatsko gospodarstvo poraslo u trećem tromjesečju ove godine za 2,8 posto na godišnjoj razini, da Hrvatska ne može premašiti stopu rasta od 3 posto 'da se okrene naglavačke'

'Model ekonomske politike postavljen je tako da ne dozvoljava viši rast. Često sam govorio da će BDP padati, ponajprije zbog jačanja trgovinskog rata između SAD-a i država EU. Zemlje EU smanjivat će izvoz u Ameriku, to će smanjivati njihovu industrijsku proizvodnju, BDP i zaposlenost, a pogoršanje situacije u EU znači i pogoršanje i pad izvoza Hrvatske u zemlje EU. To će lančanom reakcijom i dalje smanjivati BDP Hrvatske', kazao je Lovrinović na konferenciji za novinare.

Kao drugi razlog nemogućnosti rasta BDP-a naveo je stalno, kontinuirano iseljavanje najboljeg dijela hrvatskog radnog kontingenta, zbog čega će se, upozorava, sve teže ostvarivati BDP i na ovoj niskoj razini. Rast BDP-a, dodaje, priječe i nedovoljne investicije, a neće se moći računati ni na potrošnju koja je zbog učinka turizma zabilježena lani.

Vlada je čitavu ekonomsku politiku svela na fiskalnu politiku i ništa drugo

'Preoptimističan je bio pristup procjeni BDP-a jer će se pogoršati stanje u EU, to će pogoršati naše gospodarske trendove, a iseljavanje naših najboljih ljudi također će utjecati na slabljenje rasta. Ovo je samo posljedica jedne loše i promašene ekonomske politike, jer ova Vlada je čitavu ekonomsku politiku svela samo na fiskalnu politiku i ništa drugo. Ekonomska struka zna da je visoke stope rasta nemoguće postići oslanjajući se samo na jednu polugu', zaključio je Lovrinović.

Prema Državnom zavodu za statistiku, Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju ove godine za 2,8 posto na godišnjoj razini, što je blago sporiji rast nego u prethodnom kvartalu.