ZA 14,2 MILIJARDE DOLARA

Bayer kupuje dio britanskog Mercka

06.05.2014 u 15:49

Bionic
Reading

Britanska farmaceutska kompanija Merck&Co pristala je prodati odjel proizvoda za zdravstvenu njegu njemačkom Bayeru za 14,2 milijarde dolara, objavile su danas te dvije kompanije

'Ta je akvizicija prekretnica na našem putu prema globalnom vodstvu u atraktivnom poslovanju lijekova bez recepta', naveo je u priopćenju Bayerov izvršni direktor Marijn Dekkers

Merck je, pak, objavio da bi njegova dobit od prodaje tog odjela nakon oporezivanja trebala iznositi između 8 i 9 milijardi dolara, a zaključivanje cijele transakcije očekuje se u drugoj polovini ove godine.

Tom najvećom transakcijom u njemačkoj farmaceutskoj industriji, nakon što je u 2006. godini Bayer kupio svog konkurenta Scheringa, učinit će Bayer drugim najvećim svjetskim proizvođačem lijekova bez recepata nakon Johnson&Johnsona.

Globalni sektor proizvoda za zdravstvenu njegu brzo se konsolidira. Ovaj posao uslijedio je nakon što su prošloga mjeseca švicarski Novartis i britanski GSK oformili zajedničko poduzeće za proizvodnju proizvoda za zdravstvenu njegu, spojivši svoju imovinu vrijednu više od 20 milijardi dolara.