NOVI TALIJANSKI PREMIJER

'Bavljenje politikom nije nešto prljavo ni loše'

18.02.2014 u 07:39

Bionic
Reading

Čelnik talijanske Demokratske stranke (PD) Matteo Renzi koji je u ponedjeljak dobio mandat za formiranje nove vlade, u posljednjem govoru održanom u funkciji gradonačelnika Firence, rekao je kako će svu svoju energiju i odvažnost uložiti u provedbu reformi u zemlji.

'Bavljenje politikom nije nešto prljavo ni loše. To znači nastojati ostvariti snove ljudi. U ovoj teškoj situaciji obećavam da ću uložiti svu svoju energiju i entuzijazam" u provedbu reformi. Kazao je i kako je svjestan činjenice da "s jedne strane postoji potreba za hitnim rješenjem stanja, no s obzirom na to da smo si zadali određeni rok, treba nam nekoliko dana prije službenog prihvaćanja mandata".

Nakon sastanka s predsjednikom Napolitanom u Rimu, u sjedištu predsjednika republike, odmah je krenuo prema Firenzi kako bi podnio ostavku na gradonačelničku dužnost i u Rimu se u utorak prihvatio posla na sastavljanju vlade.

Za osiguranje većine u parlamentu Renzi će morati sklopiti koalicijski sporazum s malom strankom Novog desnog centra (NCD) koja je nastala prošle godine raskolom u stranci Silvija Berlusconija i priključila se vladajućoj lijevoj koaliciji u Lettinom mandatu.

Novinarima je rekao da će u utorak početi službene razgovore o formiranju nove vlade te da očekuje da će program reforme talijanskog izbornog i političkog sustava biti završen do kraja veljače, reforma radnog zakonodavstva do ožujka, javne administracije u travnju, a porezne reforme u svibnju. Renzi je odbio komentirati mogući sastav svoje vlade, rekavši da se koncentrira na sadržaj, a ne na fotelje.