'to se više ne može prihvatiti'

Bavarska uvodi dodatne mjere ograničenja kretanja; zatvaraju se kafići

20.03.2020 u 15:50

Bionic
Reading

Bavarska je kao prva savezna pokrajina uvela daljnju mjeru ograničenja kretanja građana, a savezne zemlje Bremen, Hessen, Porajnje-Falačka i Sarska od sutra zatvaraju sve restorane i kafiće, priopćeno je u petak

"Nažalost se još uvijek u javnosti mogu vidjeti grupe ljudi ili se odvijaju tzv. korona zabave. To više ne možemo prihvatiti", rekao je premijer Bavarske Markus Soeder najavljujući da od petka u ponoć Bavarska uvodi mjeru ograničenja kretanja. On je rekao kako sada treba pokušati spriječiti nagle poraste broja zaraza. Od petka u ponoć u Bavarskoj je zabranjen izlazak iz stanova bez opravdanog razloga kao što je odlazak u nabavku, liječniku, u ljekarnu, na posao ili partneru.

Sport na otvorenome je dopušten, ali samo za pojedince ili osobe koje žive u istom kućanstvu.

Soeder je ove nove mjere odbio nazvati karantenom jer se, kako je rekao, ne radi o potpunoj zabrani izlaska iz kuće, kao što je to slučaj u Kini.

Policija će, kako je najavio Soeder, pojačano kontrolirati pridržavanje ovih pravila, a za nepoštivanje su predviđene kazne i do 25.000 eura. Istodobno se uvodi mjera zatvaranja ugostiteljskih lokala uz iznimku onih lokala koji prodaju hranu koja se može ponijeti sa sobom. Ministri saveznih pokrajina u nedjelju će s kancelarkom Angelom Merkel raspravljati o eventualnom uvođenju ograničenja kretanja poput onog u Bavarskoj. Neke savezne zemlje, poput Berlina, protive se ovoj mjeri smatrajući ju "nekonstruktivnom".

Savezne pokrajine Bremen, Hessen, Porajnje-Falačka i Sarska od sutra uvode mjeru zabrane rada ugostiteljskih objekata, s izuzetkom onih koji prodaju hranu za konzumaciju izvan lokala. Zbog pomanjkanja gostiju lanac brze hrane McDonalds je, kako bi spriječio otpuštanja, dio svog osoblja "posudio" diskontnom lancu Aldi, gdje se promet posljednjih dana osjetno povećao.