razgovor s čelnikom farmaceutske udruge

Ljekarnama promet odletio u nebo, ali ljekarnici nisu sretni zbog toga: To nije opravdano i odgovorno ponašanje!

20.03.2020 u 15:36

Bionic
Reading

U prvim redovima borbe protiv koronavirusa su i ljekarnici. Radi se o preko 1200 ljekarni, u kojima radi više od tri tisuće magistara farmacije. Oni su često prva dodirna točka između pacijenata i zdravstvenog sustava. Kako se nose s trenutnom krizom, razgovarali smo o tome s Darkom Takačem, predsjednikom Hrvatskog farmaceutskog društva

U zadnjih tjedan dana promet u ljekarnama u prosjeku je porastao od 50 do 70 posto, a u nekima se čak utrostručio. Međutim Takača to zabrinjava.

'Takva presija nije dobra pa su Hrvatsko farmaceutsko društvo i Hrvatska ljekarnička komora kroz javne istupe svojih predstavnika u više navrata apelirali na to da se u ovoj krizi ne stvaraju velike kućne zalihe lijekova jer to nije opravdano i odgovorno ponašanje. Time se ugrožava kontinuitet i stabilnost opskrbe lijekovima i medicinskim proizvodima u Hrvatskoj', izjavio je Takač.

Od skupina lijekova u ovom početnom dijelu krize najviše je bilo izdavano analgetika i antipiretika (protiv bolova i za sniženje povišene tjelesne temperature - paracetamol i dr.), sezonskih lijekova protiv prehlade, kašlja i rinitisa te općenito svih lijekova za kronične nezarazne bolesti zbog straha od moguće nestašice. Posebno velika bila je potražnja za dezinficijensima - antisepticima.

'Zbog očekivane dužine trajanja epidemije i krize te djelomičnog prekida gospodarskih aktivnosti moguće su i nestašice ili poremećaji u opskrbi lijekova, pa čak i nekih vitalnih. Hrvatska farmacija će učiniti sve da one budu što manje i bez težih posljedica za zdravstvo. Zato se sada moramo 'u hodu krize' bolje organizirati te bolje koristiti sve naše domaće potencijalne i stvarne resurse, izvore opskrbe', upozorava Takač.

On se nada da će za bolju povezanost i koordiniranost opskrbe te međunarodne suradnje biti uspostavljen i odgovarajući 'krizni sustav EU-a za segment lijekova'.

Kad je riječ o zaštiti zaposlenih u ljekarnama, Takač smatra da se ona mora pojačati.

  • +10
Koronavirus ispraznio ulice hrvatskih gradova Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

'Primjena svih preventivnih mjera, postupaka i zaštite mora biti konkretnija i dosljedna prema preporukama Nacionalnog stožera. To se odnosi na zaštitu prostora ljekarne, zatim zaposlenika te na kraju samih pacijenata. Ne treba se ustručavati ni od uporabe profesionalnih zaštitnih respiratornih maski s filtrom', poručio je Takač.

Pozvao je sve ljekarnike - magistre farmacije da građanima pružaju pouzdane informacije o koronavirusu.

'Tako ćemo spriječiti nepotrebno zastrašivanje oboljelih i neoboljelih. Na taj način smanjit će se i pritisak na ostatak našeg zdravstvenog sustava', mišljenja je Takač.