PROJEKT GRAĐANSKE INICIJATIVE

'Bauk i kolege osvećuju se građanima zbog referenduma'

20.05.2015 u 09:04

Bionic
Reading

'Referendum za referendum' sljedeći je projekt nove građanske inicijative, koju čini 15 sindikata i sedam udruga. Namjera je suprotstaviti se zakonskome prijedlogu o prikupljanju potpisa za raspisivanje referenduma u uredima državne uprave, a predlažu i smanjenje potrebnog broja potpisa za raspisivanje referenduma

O novoj inicijativi u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' jutros su govorili predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem i Enes Čerimagić iz Zelene akcije.

Enes Čerimagić kaže da su prethodna dva refenedunama - o outsorcingu i monetizaciji, bili uspjeh.

'Ne trebamo mi imati referendum za svako pitanje, to nije potrebno ako vlast uvaži ono zbog čega smo mi prikupljali potpise. Toga je svjestan i Bauk i zato se on i njegovi kolege osvećuju građanima preko Zakona o referendumu, jer im žele oduzeti taj instrument', komentira Čerimagić. Ne može se njihov novi zakonski prijedlog nikako drukčije protumačiti, kaže on, nego kao odmazda, 'jer i sam Bauk rekao je da su ti referendumi polučili uspjeh'.

Inicijativa predlaže smanjenje potrebnog broja potpisa za raspisivanje referenduma, kako bi ga učinili pristupačnijim građanima. 'Ne vidim zašto se u Hrvatskoj ne bi tražilo 200.000 potpisa za raspisivanje referenduma', kaže Čerimagić. Kao pozitivne primjere na koje se trebamo po ovom pitanju ugledati spominje Mađarsku i Italiju.

Predstavnici inicijative protive se i prikupljanju potpisa za raspisivanje referenduma u uredima državne uprave.

'Ne možete očekivati da će građani doći u urede državne vlasti, i dati svoj potpis i osobne podatke, da će pokazati da podržavaju nešto što je protiv te iste vlasti', objašnjava Čerimagić, dodajući kako se ne može očekivati da se preko 354 ureda državne uprave može doprijeti do svih građana.

Šprem dodaje i da se radno vrijeme državne uprave poklapa s radnim vremenom mnogih radnika u Hrvatskoj, što im onemogućuje potpisivanje. Ona misli da je zakon o referendumu već dugo upitan i godinama se razmišlja na koji način ga izmijeniti. 'Ako dođe ovakav kakav je u drugo čitanje, to je kraj demokracije', kaže Šprem.

'To nije dobro rješenje, ono oduzima smisao narodnoj inicijativi', kaže Čerimagić, uz zaključaki: 'Naša jasna poruka jest: nećete odlučivati bez naroda!'.

Cijelu emisiju možete poslušati ovdje