Bojno polje

Battlefield 4

03.09.2013 u 14:50

Bionic
Reading

Jedina franšiza koja predstavlja barem nekakvu konkurenciju Call of Duty naslovima, dobiva novi nastavak

Battlefield je jedan od onih serijala koji ne treba posebno predstavljati. Početak serijala označio je izlazak Battlefielda 1942 sada već davne 2002. godine. Od samog početka Battlefield naslovi oduševljavali su publiku i kritiku.

Battlefield 1942 naišao je na iznimno pozitivne kritike igrača i od kritike, a najviše je hvaljena multiplayer komponenta igre dok single player nije bio pretjerano razrađen. Battlefield 1942 bila je jedna od prvih igara koja je predstavljala generalni zaokret u FPS mentalitetu te je udahnula dašak svježine u već pomalo ustajali žanr.

 

 

Godine 2004. izlazi Battlefield: Vietnam koji je predstavljao tehnički napredak igre, ali nije uspio ostaviti značajan trag u FPS žanru. Igra je po izlasku dobila prilično pristojne ocjene, ponajviše zbog grafičkih dostignuća dok je negativna strana igre bila prilično 'glupav' AI.

Godinu kasnije izlazi Battlefield 2 koji, kao i original, obara kritiku i publiku s nogu. Igra je pokrenula pravu revoluciju u multiplayer igri što se odrazilo i na ocjene najvećih gaming časopisa i web-stranica koja se veoma rijetko spuštala ispod 90%. Battlefield 2 prodao je milijun kopija u svojem prvom mjesecu, a do 2006. godine čak 2.2 milijuna.




Battlefield 2142 izlazi 2006. godine. Ovaj nastavak nije osupnuo fanove kao Battlefield 2, no također je primljen veoma dobro. Obožavatelji serijala igri su najviše zamjerili velik broj bugova koji su ozbiljno narušavali gameplay, a EA nije baš bio prebrz u rješavanju cijele stvari.

 

Battlefield: Bad Company izlazi 2008. godine samo za PlayStation 3 i Xbox 360, a godinu dana kasnije za iste platforme izlazi Battlefield 1943. Poput njihovog prethodnika, ni jedna ni druga igra nisu predstavljale značajnije pomake u franšizi ili žanru općenito, no unatoč tome publika je naslov primila dobro.

 

 

2010. godine Battlefield se vraća na PC (ali i PS3 i Xbox360) izlaskom Battlefield: Bad Company 2. Kao i većina igara koja se oslanja na multiplayer, single player je imao svojih mana, no igra je zato briljirala u prvoj navedenoj komponenti. Bad Company 2 predstavljao je značajan napredak u odnosu na prethodnika.

Battlefield 3 izlazi 2011. godine i direktni je nastavak Battlefieldu 2 iz 2005. BF3 izlazi za PC, PS3 i Xbox360 te obara rekorde prodaje na sve strane. Igra je primljena iznimno dobro od strane publike tako da je imala čak 3 milijuna prednarudžbi prije izlaska. Battlefield 3 je u svom prvom mjesecu prodao čak osam milijuna primjeraka, a Peter Moore, direktor u EA zadovoljno je trljao ruke izjavivši da je 'BF3 uspješno zagrabio u tržište Modern Warfarea 3'.

Battlefield 4 nadolazeća je FPS igra koju još jednom razvija DICE, a izdaje Electronic Arts. BF4 bit će čak trinaesta igra Battlefield serijala.

 

 

Radnja Battlefielda 4 smještena je u 2020. godinu, šest godina nakon svoj prethodnika. Igrač kontrolira desetnika Daniela Reckera, člana specijalne jedinice 'Tombstone'. Generalna priča igre vrti se oko moguće američke uloge u ubojstvu budućeg kineskog vođe i glasnika mira, Jin Jiea, i prijetnje Trećeg svjetskog rata između Kine, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država.

 

 

Igrači će biti u mogućnosti koristiti dual-scoped oružja, uključujući i ona s alternativnim načinima pucanja. Također, igrači će moći označiti mete na mapi za svoje kolege iz tima da ih potisnu ili eliminiraju. Vještine preživljavanja također su dobile mali update tako da će igrači biti u mogućnosti braniti se u bliskoj borbi iz svih položaja, moći će pucati tokom plivanja ili pak roniti ne bi li izbjegli zapažanje od strane neprijatelja.

U multiplayeru, DICE je potvrdio da će biti igrive tri frakcije – SAD, Kina i Rusija, a mape će čak podržavati i do 64 igrača za PC, Playstation 4 i Xbox One. 'Commander Mode' iz Battlefield 2142 doživljava svoj povratak, a omogućit će igračima RTS pogled na cijelu mapu te mogućnost izdavanja naredbi ostalim članovima tima.

 

 

Bit će dostupno mnogo novih oružja i vozila, a kao i u posljednjim nastavcima serijala okolina će biti uništiva, do određenog stupnja.

Zasad, sve klase iz BF-a 3 uključene su u multiplayer novog Battlefielda – Assault, Engineer, Support, and Recon.

Battlefield 4 bio je najavljen preko Origina, gdje je reklamirano da kupovinom Medal of Honor: Warfightera dobivate raniji pristup Battlefield 4 beti. Igra će raditi na Frostbite 3 engineu, koji mnogi zlobno nazivaju Frostbite 2.5 zbog, na prvu, nezamjetnih ili malih pomaka u odnosu na Battlefield 3.

Battlefield 4 izlazi 29. listopada ove godine za PC i current-gen konzole, za PlayStation 4 će izaći 15. studenog dok datum za Xbox One još nije najavljen.