KRITIKE EUROPSKIH PARLAMENTARACA

'Barroso bez vizije, boji se Njemačke i Francuske'

08.09.2010 u 12:17

Bionic
Reading

Mnogo planova o Europskoj uniji, a malo o njezinom stanju i konkretnim problemima poput goruće situacije s Romima, bile su najčešće kritike u raspravi europskih parlamentaraca izrečene na račun jučerašnjega govora predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa pred Europskim parlamentom o stanju nacije

Iako njegove planove za budućnost najvažnije stranke u Europskom parlamentu nisu odbacile, više parlamentarnih stranačkih čelnika ostalo je iznimno nezadovoljno Barrosovim govorom optuživši ga za nedostatak vizije i nedostatak hrabrosti u odnosu na velike zemlje članice, pa je najviše kritika prštalo zbog njegove suzdržanosti oko pitanja izgona Roma iz Francuske.

'Moja je želja bila da poimence navedete ime francuske vlade koja je odgovorna za izgon Roma', rekao je šef europskih socijalista Martin Schulz dodajući da bi na taj način 'svi znali da Barroso kreće u borbu protiv vlada koje žele renacionalizirati Europu'.

Da je ponašanje francuskih vlasti prema Romima 'neprihvatljivo', naglasili su i europski liberali. 'Nažalost, francuski slučaj izgona Roma nije izolirani primjer', rekao je Guy Verhofstadt, predsjednik europskih liberala u EP-u.

Premda je bilo zastupnika koji su zagovarali ponašanje Pariza, potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding, zadužena za pravosuđe i temeljna prava, istaknula je da 'nitko u Europskoj uniji ne smije postati cilj diskriminacije zbog pripadnosti', ali pravo je djelovanje izostalo.

Austrijski socijaldemokratski zastupnik u Europskom parlamentu Hannes Swoboda, ujedno i parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku, strahuje da je 'izgon Roma u Francuskoj priprema za slične postupke u drugim državama'.

Međutim, 'šefovska vladavina ne samo Francuske, nego i Njemačke kojoj se Barroso nije odlučno suprotstavio', također je izazvala zamjeranje Verhofstadta te predsjednika kluba zastupnika zelenih u EP-u Daniela Cohna Bendita, vezano za ljudska prava, ali i ekonomsku sferu.

Bendit je bio vrlo oštar prema Barrosu i optuživši ga je da je on 'odsutni predsjednik' Komisije. 'Pravo stanje Unije jest ono u kojem nacionalni političari sve više pokušavaju staviti svoje vlastite uske interese ispred zajedničkih europskih interesa, a Europi treba predsjednik koji će braniti europske interese i prava europskih građana', kazao je Bendit.

'Stanje Unije danas nije dobro. Vi predugo činite ustupke njemačko-francuskoj upravi, koja trenutačno upravlja Vijećem EU-a, predbacio je Barrosu Schulz, koji se snažno zauzeo za uvođenje poreza na financijske transakcije.

Šef najjače političke skupine u Europskom parlamentu, Europske pučke stranke Joseph Daul istaknuo je da 'europski građani traže da se Unija više uključi u rješavanje njihovih svakodnevnih problema i izazova s kojima se suočavaju'.

Daul je rekao da je 'došlo vrijeme da Europska unija ima svoje vlastite izvore proračunskih prihoda te da pitanje europskih poreza ne smije više biti tabu'.

Barroso je neke od važnih stvari pogotovo u slučaju ekonomije spomenuo, ali ne tako direktno kao što je mogao, pa je tako tipičan dio elite koja samo obilazi oko egzistencijalne prirode krize na kontinentu, piše Wall Street Journal. Dodaje da je vodeći impuls iza europskog projekta i želje da se izbjegnu novi ratovi, to da zajedno te zemlje mogu biti u paketu veće ekonomske snage, nego svaka za sebe.

No ako to neće biti slučaj, sa superstrukturom EU tako široko postavljenom i u slučaju mašinerije donošenja javnih politika koja može biti prepreka, onda vođe EU i njezini građani imaju problem, smatra WSJ i na kraju zaključuje: 'ako je EU nesposobna organizirati samu sebe tako da donosi rast i prosperitet, ili da ih barem ne opstruira, onda je posve legitimno zapitati koja je uopće njezina svrha'?