tportal doznaje

Ministar Banožić nenajavljeno odletio u posjet Ukrajini

29.03.2023 u 12:40

Bionic
Reading

Ministar obrane Mario Banožić u posjetu je Ukrajini, potvrđeno je tportalu iz Vlade RH

Hrvatski se ministar obrane danas sastaje s kolegom Oleksijem Reznikovim u ukrajinskoj Odesi, a do tog je grada stigao iz Moldavije. Naime rano jutros Vladinim avionom je odletio za glavni moldavski grad Kišinjev, iz kojega je kopnenim putem prešao u Ukrajinu.

Iako se Banožiću često zamjera to da ne najavljuje odlaske u inozemstvo, pa čak ni posjete vojarnama i vojnim objektima u Hrvatskoj, nego o takvim događajima tek naknadno izvijesti priopćenjem, u ovom slučaju tajnovitost je bila opravdana sigurnosnim razlozima. I drugi svjetski dužnosnici koji su posljednjih godinu dana odlazili u posjet Ukrajini uglavnom to nisu unaprijed najavljivali. A isto tako je uobičajeno da se avionom ili nekim drugim prijevoznim sredstvom dođe do jedne od susjednih zemalja, Poljske ili Moldavije, ovisno o tome u koji se dio Ukrajine ide, a da se granica s Ukrajinom prijeđe kopnenim putem, vlakom ili automobilom, zato što je ukrajinski zračni prostor zatvoren za civilne letove.

  • +12
Mario Banožić Izvor: Cropix / Autor: Josko Supic / CROPIX

Iako su i teme razgovora dvojice ministara također obavijene tajnom, može se pretpostaviti da će, među ostalim, razgovarati o hrvatskoj donaciji 14 transportnih helikoptera Mi-8 MTV-1 i Mi-8T, što se očekuje ovih dana. Ti su helikopteri pred istekom resursa i Hrvatska ih smatra neperspektivnima, no tportal je prije mjesec dana, kada je pisao o tome, doznao da se na njima može izvesti produženje resursa, nakon čega mogu letjeti još neko vrijeme.

  • +4
Helikopter Mi-8 Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

Navedeni helikopteri već su neko vrijeme u Zrakoplovno-tehničkom centru u Velikoj Gorici te u obližnjoj zrakoplovnoj bazi na Plesu, gdje se pripremaju za transport u Ukrajinu, s njih se skidaju hrvatske oznake te se rade sitni popravci poput zamjene istrošenog materijala. Tportal je neslužbeno doznao da bi se otprilike polovica letjelica trebala djelomično rastaviti i poslati kopnenim putem, a druga polovica letjela bi do Poljske i potom bila prebačena u Ukrajinu.

  • +6
Oleksij Reznikov Izvor: EPA / Autor: OLEG PETRASYUK