godišnja pada

Banožić: Razrješnje pada drona u Zagrebu morat će pričekati kraj rata u Ukrajini

10.03.2023 u 12:46

Bionic
Reading

Ministar obrane Mario Banožić izjavio je u petak u Vukovaru u povodu godišnjice pada drona u Zagrebu, kako su podaci koji su se mogli prikupiti o tom slučaju prikupili, ali kako će razrješenje svih detalja morati pričekati kraj rata u Ukrajini

"Razgovarali smo sa svim zemljama članicama NATO-a preko koji je dron prešao, one podatke koje smo uspjeli prikupiliti prikupili smo, ostaje još jedan dio koji bi trebalo utvrditi, ali znate da je na tom području još uvijek rat tako da ćemo morati pričekati još jedno vrijeme", kazao je Banožić.

Podsjetio je kako se od tada išlo u nabavku protuzračne obrane kratkog dometa, a do kraja godine, najavio je, Hrvatske će ugovoriti i nabavku protuzračne obrane srednjeg dometa.

"Potpisao sam i nedavno odluku da idemo u moderniziranje našeg radarskog sustava, a nabavkom protuzračnog sustava srednjeg dometa zaokružili bismo tu cijelu priču", poručio je te ocijenio kako ono što nije dobro je činjenica da je 20 godina neulaganja u Hrvatsku vojsku ostavilo negativnog traga.

"Da je sustav protuzračne obrane riješen prije, danas ne bi bili u ovoj situaciji", poručio je.

Dotaknuvši se odnosa sa predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem i njegovog pisma predsjedniku Vlade, kazao je kako ne možete raditi destrukciju, a onda tvrditi da ste vi taj koji želi biti konstruktivan.

"To pismo je potpuno netočno jer je poslano u prosincu, a od tada se do ožujka mnogo stvari izdogađalo. Kada se vidjelo da je smišljeno napisano pa se nisu iznijele činjenice da su što se tiče sustava vojne obrane sva imena ljudi bila predložena i da ih taj koji želi biti konstruktivan nije prihvatio, a među njima kao najzvučnije ime ravnatelaj Vojno sigurnosno obajveštane agencije", pojasnio je Banožić.

"Međutim, ignorira se prijedlog i uvjetuje se nekakvim paketima. Zakon međutim ne prepoznaje te pakete", dodao je.

Zamoljen da komentira da je vojnik koji je vozio oklopno vozilo u Petrinji i imao nesreću u krvi imao alkohola, Banožić je kazao kako povjerenstvo već utvrđuje sve detalje toga događaja.

"Što se tiče alkohola, očito je da je bilo pojava u danima kada je to bilo izvan službe i da je to ostavilo traga u krvi", rekao je.

Istaknuo je da je za alkohol i za drogu ili bilo kakav oblik opijata nulta stopa tolerancije.

"Sukladno tome on je koliko znam već udaljen iz službe i protiv njega pokrenut stegovni postupak, a naravno da će po lancu zapovjedanja tu bili još nekoliko ljudi", kazao je Banožić

Ocijenio je kako je riječ o izoliranim slučajeva te ne postoji na tu temu kolektivna priča koja bi nanijela štetu Hvatskoj vojsci.

"Bitno je da se to nije dogodilo u vrijeme službe, ali on je morao računati da je u službi svih 24 sata kao hrvatski vojnik", poručio je Banožić koji je u Vukovaru bio nazočan obilježavanja Dana hrvatskih branitelja grada Vukovara.