DUŽNOSNIČKO NADAHNUĆE

Banožić obišao rodilju iz helikoptera: 'Djevojčica se rodila u oblacima i visinama...'

05.09.2023 u 20:30

Bionic
Reading

Ministar obrane Mario Banožić obišao je u riječkom KBC-u u utorak majku i djevojčicu rođenu u helikopteru Hrvatskog ratnog zrakoplovstva noću 4. rujna tijekom hitnog prijevoza s Raba do helidroma na Delti u Rijeci

Resorni ministar je izrazio posebnu zahvalu satnici Danijeli Vrhovski, doktorici medicine i časničkoj namjesnici Maji Herceg, medicinskoj sestri, kojima je to bio prvi porod u helikopteru.

Čestitao im je na, kako je rekao, predanom izvršavanju zadaća i obveza hitnog medicinskog tima. "Ovo je posebno lijep događaj. Djevojčica se rodila u oblacima i visinama, i nadam se da će njen život biti upravo takav", rekao je Banožić uz čestitke obitelji rodilje.

Izvor: Pixsell / Autor: nel pavletić

Satnica Vrhovski je navela da joj je ovo bio prvi samostalni porod te važno životno iskustvo. "Dan prije imali smo jednu trudnicu, imala je trudove na pet minuta, očekivale smo porod i sve pripremile, a ona je rodila u bolnici u Rijeci gdje je dovezena. Iduću noć smo ponovno dobile poziv, te pretpostavljale da će postupak biti isti kao i prvi. Sve smo pripremile, ali smo krenule ležerno. Trudnica je odjednom tijekom leta izvijestila da je krenulo, pa smo počele s postupkom poroda", rekla je.

Mala Lara se rodila između Omišlja i Rijeke šest minuta do slijetanja, navela je. "Odmah je zaplakala, stavile smo je majci na prsa i umotale je, a nakon minute sletjeli u Rijeku. Na Deltu je stigao medicinski tim i preuzeo majku i bebu", dodala je Vrhovski.

Časnička namjesnica Maja Heceg istaknula je da su njih dvije kao tim dobro utrenirane i obučene za različite hitne situacije. "Ovo je jedno iskustvo koje neću nikada u životu zaboraviti. Sretne smo da je sve prošlo dobro", istaknula je.

Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka Alen Ružić kazao je da je ovo primjer kako su vrijeme i brzina u medicini važne. "Zahvaljujemo vojnom zdravstvenom prijevozu na izvrsnoj suradnji i mnogobrojnim i uspješnim zajedničkim postupcima", rekao je Ružić.

Predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo Marko Klarić izvijestio je da je stanje majke i djeteta vrlo dobro i da sutra odlaze kući na Rab. Doktorica i medicinska sestra su jako profesionalno obavile zadatak u tim uvjetima. Beba je bila teška 4,9 kilograma, pa bi njen porod bio vrlo izazovan i u bolničkim uvjetima, zaključio je.