priopćio morh

Banožić na večeri s gospodarstvenicima: Cilj nam je dobiti što više sredstava iz Europskog fonda za obranu

21.12.2021 u 22:28

Bionic
Reading

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je u utorak na radnoj večeri u organizaciji Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije, a tema razgovora bila je 'Geopolitičko pozicioniranje – sinergija za budućnost sigurnosno obrambene industrije Republike Hrvatske'

Kako je izvijestilo Ministarstvo obrane RH (MORH), ministar Banožić je istaknuo kako mu je zadovoljstvo sudjelovati na događaju na kojemu se vode razgovori o geopolitičkom pozicioniranju hrvatske obrambene industrije.

„Udružene snage i znanje pokretačka su snaga kojom Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska postaju partner hrvatskoj obrambenoj industriji, a dugogodišnja suradnja i planiranje, donose dobrobit objema stranama, kroz ekonomski isplativiju proizvodnju i optimalnije troškove“, rekao je ministar.

Naglasio je kako su načela i područja buduće suradnje u provedbi projekata s domaćom obrambenom industrijom definirani u Sporazumu o međusobnoj suradnji koji je potpisan tijekom Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije u Splitu.

„Europska komisija izdvaja oko osam milijardi eura za sufinanciranje projekata u razdoblju 2021.-2027., s ciljem jačanja nacionalnih i europskih obrambenih sposobnosti. Očekujemo da će dio tih sredstava u suradnji MORH-a i hrvatskih subjekata biti iskorišten i za jačanje znanstveno istraživačke i industrijske baze, kao i obrambenih sposobnosti. Sredstva iz Europskog fonda za obranu namijenjena su za dopunu nacionalnih ulaganja u obranu i u razvoj sposobnosti“, rekao je ministar Banožić.

Poručio je kako je cilj dobiti što više sredstava iz Europskog fonda za obranu i iskoristiti ih na najbolji mogući način.

„U nadolazećim godinama očekuje nas pažljivo planiranje, međusobna koordinacija i suradnja. Cilj nam je dobiti što više sredstava iz Europskog fonda za obranu (European Defence Fund - EDF) i iskoristiti ih na najbolji mogući način. Prije nekoliko dana završena je prijava projekata za radni program Europskog fonda za obranu za 2021. godinu“, nastavio je ministar te izvijestio kako su hrvatski subjekti zastupljeni u osam prijavljenih projekata, od čega u pet projekata kao članovi industrijskih konzorcija.

Ministar Banožić je istaknuo kako je u tijeku usuglašavanje radnog programa Europskog fonda za obranu za 2022. godinu kao i višegodišnje projekcije do 2025. godine.

Na kraju, ministar je podsjetio kako klaster intenzivno radi na povezivanju sa srodnim klasterima u drugim EU članicama, kako bi se i tako povećale prilike za uspjeh i razvoj koje se pružaju pokretanjem EDF-a.

"U tom procesu imamo na umu ciljeve razvoja sposobnosti koje Ministarstvo obrane razvija za potrebe Hrvatske vojske i jačanje kapaciteta domaće industrije kroz sudjelovanje u spomenutim projektima. Naše procese obrambenog planiranja, uključujući i izradu Dugoročnog plana razvoja Ministarstvo obrane usklađuje s obrambenim planiranjem u EU. Temeljni okvir usklađivanja je Plan razvoja sposobnosti EU te Koordinirani godišnji pregled obrane EU“, rekao je.

Izvijestio je da je u sklopu izrade plana razvoja za sljedeće dvanaestogodišnje razdoblje proveden proces usklađivanja zahtjeva za sposobnostima iz tri izvora obveza: nacionalnog, NATO i EU.

"Naglasak je na nacionalnim interesima i potrebama kroz tri četverogodišnja planska razdoblja. Pažljivo i analitički radimo prioritete opremanja i modernizacije vodeći računa o projekcijama proračuna za naredne godine“, kazao je ministar Banožić, te zaključio: „Vjerujem u našu buduću suradnju, dokazano razumijevanje i izgrađene odnose koje nadopunjavamo iz dana u dan, ostvarujući obostranu korist“, priopćeno je iz MORH-a.

Predsjednik Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije Goran Basarac zahvalio je ministru Banožiću na podršci koju pruža hrvatskoj obrambenoj industriji naglasivši kako su hrvatski proizvođači postali prepoznati na svjetskom tržištu.

O ulozi i prilikama za hrvatsku obrambenu industriju, novim iskoracima i afirmacijama na europskom i svjetskom tržištu govorio je Gordan Pešić iz tvrtke DOK-ING koji je, u okviru Europske unije, podsjetio na doprinos i suradnju u području sigurnosti i obrane kroz PESCO projekte u kojima je zastupljeno i Ministarstvo obrane, stoji na kraju priopćenja.