priopćio morh

Banožić s direktorom Europske obrambene agencije Jiříjem Šedivýem; evo o čemu su razgovarali

03.12.2021 u 15:15

Bionic
Reading

Ministar obrane Mario Banožić primio je u petak u nastupni posjet izvršnog direktora Europske obrambene agencije (EDA) Jiříja Šedivýa s kojim je razgovarao o suradnji te agencije i Ministarstva obrane, priopćio je MORH

Teme razgovora su bile i prošlogodišnje hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije, ulogai EDA-e u obrambenom području EU-a, Strateški kompas i Europski obrambenim fondu, dodaje Ministarstvo obrane RH u tekstu.

Hrvatska je posebice zahvalila na suorganizaciji konferencije "Ugrađivanje obrambenih inicijativa EU-a u planiranje nacionalne obrane".

„Vjerujem da će EDA dodatno podržati suradnju među državama članicama, posebice u području inovacija. Želio bih zahvaliti EDA-i za podršku u razvoju PESCO CBRN SaaS projekta“, rekao je Banožić.

Smatra da u razvoju ovog projekta uloga EDA-e može pomoći u industrijskoj suradnji.

„Podržavamo jačanje uloge EDA-e kao posrednika unutar Europskog obrambenog fonda“, čiju uspostavu Hrvatska podržava od samog početka, rekao je ministar.

„Sudjelovanje hrvatskih tvrtki u projektima koji se sufinanciraju iz EDF-a otvara brojne mogućnosti, no treba uzeti u obzir da će dio financijskih sredstava trebati i uložiti te će o tome trebati voditi računa pri planiranju aktivnosti u slijedećim godinama“.

U kontekstu poticanja razvoja obrambenih tehnologija i jačanja europske obrambene industrije, jedne od glavnih misija EDA-e, Jiři Šedivý istaknuo je odličnu suradnju s hrvatskom obrambenom industrijom koju "podupire" te je naglasio hrvatsku prepoznatljivost.

"Hrvatske tvrtke već su prepoznate u svijetu vojne industrije sa svojim proizvodima, a EDA je u mogućnosti pružiti potporu u projektima obrambenih inovacija te može osigurati da inovacije imaju veći utjecaj na vojne sposobnosti“, rekao je Šedivý.

Na temu Strateškog kompasa Banožić je rekao da će taj najvažniji dokument za EU, dati daljnji poticaj i smjernice u području obrane i sigurnosti.

„Razvijajući Strateški kompas nastavljamo zagovarati važnost ugradnje obrambene inicijative EU-a u planove nacionalne obrane", rekao je ministar.

"Vidimo to kao ključni preduvjet prema našem zajedničkom cilju, a to je izgradnja naših sposobnosti“, dodao je.

Šedivý je izrazio pozitivna očekivanja od Europskog obrambenog fonda koji će omogućiti financiranje i podupiranje suradnje država članica u proizvodnji visoko razvijenih, interoperabilnih obrambenih tehnologija i sposobnosti.

Zahvalio je Hrvatskoj na podršci i prepoznavanju važnosti projekta, s obzirom na to da su hrvatski prioriteti u području obrane i sigurnosti tijekom predsjedanja Vijećem EU-a obuhvatili i potporu jačanja konkurentnosti obrambene industrije, uloge malog i srednjeg poduzetništva te istraživačkih kapaciteta, navodi se u priopćenju.