na dnevnom redu

Sabor odobrio upućivanje vojnika u osam mirovnih misija, najviše u Litvu

03.12.2021 u 13:21

Bionic
Reading

Hrvatski sabor u petak je odobrio upućivanje pripadnika Oružanih snaga u osam mirovnih misija i operacija, među kojima njih najviše, do 200, u Litvu, a do 90 u Poljsku

Odobreno je i upućivanje do 35 vojnika brodom Hrvatske ratne mornarice u operaciju potpore miru "Sea Guardian" u Sredozemlju u 2022. i 2023.

Do tri pripadnika sudjelovat će u operaciji koalicijskih snaga "Inherent Resolve", do deset u nastavku NATO misije u Iraku te do tri u operaciji "Eunavfor Med Irini".

U Ministarstvu obrane navode i kako će do 100 pripadnika Oružanih snaga na dužnostima u NATO zapovjednoj i strukturi snaga te drugim nacionalnim (multinacionalnim) zapovjedništvima tijekom iduće i naredne godine biti upućeni u inozemne operacije i druge aktivnosti.

Također, do tri pripadnika Oružanih snaga zdravstvene struke sudjelovat će u operaciji NATO-a "Allied Solace" na Kosovu, gdje su privremeno smješteni Afganistanci evakuirani nakon što su vlast u njihovoj zemlji preuzeli talibani.

Dvogodišnji troškovi misija oko 75 milijuna kuna

Troškovi tih misija u iduće dvije godine iznose oko 75 milijuna kuna.

Sabor je u drugo čitanje uputio paket zakonskih prijedloga za reformu sustava socijalne skrbi, kojima je cilj bolji i transparentniji sustav socijalne sigurnosti i kvalitetnije usluge za korisnike.

Riječ je o sedam zakonskih rješenja - Zakonu o socijalnoj skrbi, izmjenama Zakona o udomiteljstvu i pet zakona koji reguliraju djelatnosti psihoterapije, socijalnog rada, edukacijsko-rehabilitacijske djelatnosti, psihološke i socijalno-pedagoške djelatnosti.

Glasanje o zakonu o udomiteljstvu zastupnici su iskoristili kako bi ponovili svoje stavove o udomljavanju djece od istospolnih parova.

Djeca se kao eksperiment daju na udomljavanje homoseksualcima

Hrvoje Zeknović (Suverenisti) kazao je da se djeca "kao eksperiment" daju na udomljavanje homoseksualnim parovima što je, tvrdi, suprotno zaštiti prava djece.

Njegove stavove osudili su ostali saborski klubovi. Peđa Grbin (SDP) rekao je kako je to govor mržnje, a Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati) da je povrijeđen i Ustav jer ne postoje građani prvog i oni drugog reda.

Krešo Beljak (HSS) ustvrdio je pak kako su homofobni stavovi često svojstveni osobama koji se boje "onoga što nose u sebi".

Sabor je u drugo čitanje uputio i prijedlog novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa, koji je oporba oštro kritizirala tvrdeći da se njime eutanazira Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, no HDZ to odbacuje, kao i resorni ministar koji ističe da to tijelo ostaje neovisno.